• Carla Kennis van HEMA: - We hebben hier het wiel moeten uitvinden. -

  Frans Tol
 • Voormalig dorpsraadvoorzitter Mien de Zeeuw.

  Frans Tol
 • John en Jasmijn van Vliet.

  Frans Tol
 • Bab van Groenigen bij De Symfonie. - Dit winkelcentrum wordt steeds gezelliger. -

  Frans Tol

Winkelcentrum De Symfonie viert het 15-jarig bestaan

NIEUW-VENNEP Winkelcentrum De Symfonie in het winkelhart van Nieuw-Vennep bestaat 6 oktober 2018 precies 15 jaar. "Het bestaat dan dus vanaf 2003 en dat gaan wij van 6 tot en met 13 oktober uitgebreid vieren met een feestweek met allerlei vrolijke activiteiten."

Bab van Groeningen is sinds 2007 de voorzitter van de winkeliersvereniging. "En wat mooi is: dit winkelcentrum wordt ook steeds gezelliger en ontwikkelt zich tot een ontmoetingsplek met een sociale functie. Het winkelaanbod is heel divers: er zijn hier ondernemers met een eigen winkel, er zijn franchisers en filiaalbedrijven met een benoemde bedrijfsleider."

Keurslager Remco Outshoorn schetst de historie van het winkelcentrum. "Het is eigenlijk allemaal begonnen toen mijn vader Bertus, die aan de Hoofdweg een keurslagerij had, een supermarkt liet bouwen. Hij was in 1969 als keurslager naar Nieuw-Vennep gekomen. Onze keurslagerij bestaat dus bijna 50 jaar, de supermarkt heeft hij na een aantal jaren aan Dirk van de Broek verkocht. Zelf ben ik hier in Nieuw-Vennep in 1971 geboren. In 1997 kwamen de plannen voor uitbreiding, voor een groter winkelcentrum dus, in een stroomversnelling. Je had in het centrum natuurlijk al Plein 7 en de Venneperhof. Die winkelcentra zouden bijeen gevoegd worden en als een eenheid doorgaan."

Outshoorn was enkele jaren voorzitter van de ondernemers- en winkeliersvereniging Venneperhart, dat na de overname van het winkelcentrum door OCP van Achmea door gebrek aan steun ter ziele is gegaan. "Dat was jammer, wij waren in het naar buiten treden van het hele dorpscentrum als één blok op de goede weg. Jammer dat het gestopt is, want ik mis nu toch die saamhorigheid."

Mien de Zeeuw is 12 jaar dorpsraadvoorzitter van Nieuw-Vennep geweest, maar stopte daarmee officieel op 8 november 2000. Zij heeft dus in haar periode niet alleen de aanloop naar Getsewoud meegemaakt, maar ook die van winkelcentrum De Symfonie. Zij herinnert zich nog het slaan van de eerste paal. "Het was een regenachtige dag en vanuit De Rustende Jager moest ik toen wandelen naar de plek van het slaan van de eerste paal van het winkelcentrum. Maar ik daarvoor helemaal niet de juiste schoenen aan. Die eerste paal ging dus de prut in."

AANZICHT Ze vertelt in de aanloop naar verschillende winkelcentra te zijn gaan kijken. En omdat de aanloop niet 3 maar wel 7 jaar geduurd heeft, zag het centrum er niet uit. "Mijn later opvolger Thomas Hendriksen had een club in het leven geroepen om de gemeente te vragen iets aan het verpauperende aanzicht van het centrum te doen en bovendien iets aan het nieuwe winkelcentrum te doen. Dat was Stichting Nieuw Nieuw-Vennep. Daar was ik ook lid van en dat vond de toenmalige dorpsraad eigenlijk maar niks. Maar ik wilde gewoon samenwerken."

Die stichting zond een brief naar toenmalig wethouder George Görtemöller met het verzoek iets aan het aanzien van het dorp te doen. Juwelier Paul van 't Hullenaar benadrukt nu dat Görtemöller zich daarna wel degelijk, in ieder geval voor de komst van De Symfonie, heeft ingespannen voor Nieuw-Vennep. "Als de gemeente nu zegt dat de ontwikkeling van De Nieuwe Kom vooral een zaak van particuliere ondernemers is, dan moeten zij maar eens kijken hoe het toen ging met de samenwerking tussen stedebouwkundigen, architecten, burgemeester Jan van Houwelingen en wethouder George Görtemöller. Dan was De Symfonie er misschien niet eens gekomen. Maar door Getsewoud had Nieuw-Vennep echt behoefte aan een winkelcentrum, want aanvankelijk was dat winkelcentrum daar er nog niet."

De in Maastricht geboren Van 't Hullenaar nam in 1988 een zaak in Nieuw-Vennep over. "De Symfonie is een klantvriendelijk en heel gezellig winkelcentrum geworden, en het is hier fijn ondernemen. Ja, ik ben blij dat er een parkeergarage onder zit en niet, zoals eerst de bedoeling was, op het dak. En dat parkeren er nu het eerste uur gratis is, heeft een mooie impuls aan de omzetten hier gegeven. Jammer is dat De Symfonie van buiten niet zo snel als winkelcentrum herkenbaar is. Daar moeten wij en de gemeente nog iets aan doen."

CRISIS De juwelier meent dat het winkelcentrum er na 15 jaar prima bij staat. "Vergeet niet dat wij van die 15 jaar 8 jaar crisis gehad hebben. Dan valt de leegstand hier nog mee. Wel zou het leuk zijn als er meer speciaalzaken binnen te halen zijn."

De in Nieuw-Vennep geboren Carla Kennis, manager en teamleider van HEMA, spreekt blijmoedig over het winkelcentrum als een ontmoetingsplaats. En inderdaad, winkelend in het centrum valt het op dat er veel gelachen en vrolijk gewinkeld wordt. Kennis werkt er vanaf de start. "Wij hadden een heel nieuw team dat niet piepjong maar wel enthousiast was. En wij hebben hier gewoon het wiel moeten uitvinden. Er was aanvankelijk geen water, geen toilet, maar het is hier overdekt, er zijn goede winkels en het heeft nu met de terrasjes een lossere toegankelijkheid.

Ook opticien Sam Boulis, franchiser van Pearle, heeft het begin meegemaakt. "In werkte 15 jaar geleden in loondienst bij een opticien in Hoofddorp, maar ben hier met een eigen zaak begonnen. Eerst met één collega, nu met acht. Wij tonen aan dat het voor ondernemers beslist goed te doen is om hier een bedrijf te beginnen. Die lege panden moeten vol, er zijn hier kansen genoeg. Wij voelen hier na 15 jaar nog steeds de dorpse warmte van een voor ons heel betrouwbare bevolking. Dat begin was verrassend, het was hier zwart van de mensen, zo welkom was dit centrum."

Voor de eigenaren van de Jumbo-supermarkt, Jasmijn en John van Vliet, is het begin oktober dubbel feest. "Ja, op 1 oktober zijn wij 4 jaar Jumbo en die overgang van C1000 naar Jumbo is voor ons een sprong voorwaarts geweest." Voor John was de aanloop naar De Symfonie terugdenken aan het noodwinkel in de Elemastraat. "Daar heb ik toen 4 jaar gezeten. Ik had de C1000-winkel op 2 juli 1999 overgenomen, maar hier hebben wij vanaf het begin fantastisch gedraaid."

VERRAST Jasmijn komt uit Hillegom, zat op het HVC, hielp in de winkel en vond de samenwerking met John fantastisch. "Ik ben 9 jaar geleden weer bij hem komen werken, heb mijn diploma"s gehaald en ben nu zijn vrouw." Samen met John's zoon Tom doen zij de bedrijfsvoering. "Het winkelend publiek is geleidelijk veranderd. Er is een grote doelgroep die verrast wil worden. Daarom richten wij ons op meer sfeer en informatie, en zelfs veel ouderen weten hoe leuk het selfscannen is. En voor de bestellingen aan huis hebben wij een tweede auto aangeschaft."

Jasmijn zat ook in het Venneperhart. "Er zou door Achmea geld vrijgemaakt worden om het hele centrum bij elkaar te krijgen. Maar toen verkocht Achmea het centrum aan King Fisher Real Estate. Die wilde dat niet."

TOEGANKELIJK Voor de huidige dorpsraadvoorzitter Marcel Klein is winkelen in De Symfonie, en dan speciaal op zaterdag, een genoegen. "Tussen 11.00 en 15.00 uur is het overal stress. Zo niet in De Symfonie. Daar is het altijd gezellig en overdekt winkelen, is het er heel toegankelijk door het eerste uur vrij parkeren en vindt je er alles wat je nodig hebt. Het heeft een waardevol totaalaanbod. Jammer, wel van die verrommelde plekken in de buurt van het winkelcentrum, dat is een groot risico en de Venneperweg naast De Symfonie is zorgwekkend."

Bab van Groenigen benadrukt als voorzitter van de winkeliersvereniging dat er veel jonge enthousiaste mensen zijn die best in de Symfonie willen starten. "Als voormalig makelaar weet ik wel dat zij (van overheidswege) daarvoor een duwtje in de rug nodig hebben. En wat mooi zou het zijn met nieuwe speciaalzaken hierbinnen zoals een traiteur, dierenwinkel of visboer."

De Symfonie viert het 15-jarig bestaan van 6 tot en met 13 oktober met een feestweek vol activiteiten. Kijk voor een overzicht van het programma en meer informatie over het winkelcentrum op de-symfonie.nl.