• Sjoerd Agterhof in de winkel die al sinds 1962 op deze plek staat!

    Renée Heijmans

Winkelier aan het woord: 'Bouw ook voor starters'

BADHOEVEDORP Badhoevedorp krijgt een nieuw centrum. We laten daarover winkeliers uit het huidige centrum aan het woord. Deze week is Sjoerd Agterhof van Boekhandel Jaspers, Sloterweg 95, aan de beurt.

 Als het aan de 41-jarige Sjoerd Agterhof zou liggen bleef hij gewoon op de huidige locatie zitten. "We zitten hier niet slecht, dus laat dit gedeelte blijven zoals het is en plaats desnoods een supermarkt in de buurt, zodat de loop erin blijft. Zorg dat de leegstand wordt weggewerkt, plaats er een trekker, zoals bijvoorbeeld een kinderdagverblijf." Hij pleit er voor vrijgekomen ruimte te gebruiken om woningen te bouwen voor starters. "Je ziet nog steeds dat jongeren hier niet blijven wonen omdat ze voor een 3-kamer flat al 300.000 moeten betalen. En bovendien, woningbouw erbij betekent voor de ondernemers ook meer klanten." Deze periode geeft een hoop onzekerheid. "Er is in het verleden een grote bijeenkomst geweest voor de winkeliers waar de plannen uit de doeken zijn gedaan. Ik ga niet naar alle bewonersbijeenkomsten, ik wacht wel weer tot er iets speciaal voor de ondernemers komt." Boekhandel Jaspers zit, sinds de bouw in 1962, op deze locatie. "We zitten hier natuurlijk al decennia en als we zouden moeten verkassen dan is natuurlijk de grote vraag wat kost dat allemaal? Ik ga de zaak overnemen van mijn vader, maar wat ga ik straks betalen aan huur, wat zijn de verhuiskosten, wat kost het inrichten van een nieuw pand." Hij heeft wel vertrouwen in een eventuele nieuwe stek. "De supermarkten hebben de leiding gekregen van de gemeente, die worden centraal neergezet en daar omheen komen wat winkels. Ons is toegezegd, omdat we uit dit pand zouden moeten vertrekken, dat we straks eerste keus krijgen om daar aan te sluiten."

Toen de vader van Sjoerd, Jan Agterhof, een jaar of 18 was kwam hij werken in de boekhandel van meneer Jaspers, de naamgever van de zaak. Ongeveer 30 jaar geleden nam hij de zaak over en zal die op zijn beurt overdragen aan Sjoerd. "Badhoevedorp is een leuk dorp en de meeste klanten, overwegend uit het dorp, zie je regelmatig. Er wordt behoorlijk gelezen in Badhoevedorp, daarom hebben we ook een breed assortiment in de winkel." Maar ook van verder weg komen klanten voor pennen en de kantoorartikelen. "In Hoofddorp is geen echte kantoorboekhandel meer, dus komen ze hier voor een Edding stift".
De afgelopen 15 jaar is er in de boekenverkoop ook het nodige veranderd. "Het boekenvak is een van de eersten waar het internet shoppen begon. En ook het e-book heeft een deel van de markt afgesnoept, ook al met illegale downloads." Maar Jaspers gaat met de tijd mee. "Sinds november hebben ook wij een website waar alle Nederlandse boeken gewoon besteld kunnen worden, net als bij de grote internetboekhandels. Voor 23.00 uur besteld, de volgende dag op de mat. En dan kan je er bij ons ook nog voor kiezen om het af te halen in de winkel. En uiteraard verkopen we via die weg ook digitale boeken." Boeken nodig? Kijk op www.boekhandeljaspers.nl.

Renée Heijmans