• Als het aan Bert van Poelgeest ligt blijft zijn winkel op deze plek!

    Renée Heijmans

Winkelier Badhoevedorp aan het woord

Winkelier
aan het woord

Renée Heijmans

Badhoevedorp krijgt een nieuw centrum. We laten daarover winkeliers uit het huidige centrum aan het woord. Deze week is Bert van Poelgeest van Van Poelgeest Bloemsierkunst, Sloterweg 101, aan de beurt.

BADHOEVEDORP Als het aan de 56-jarige Bert van Poelgeest ligt, blijft hij met zijn zaak zitten waar hij nu zit. "De bestrating moet wel worden vernieuwd, wellicht wat groepen bomen erbij. Zet kleine betaalbare kiosken langs de route van Sloterweg naar Lorentzplein, zodat daar meer de loop in komt." Volgens hem zitten de mensen hier niet te wachten op een op een winkelcentrum in zoals in Amstelveen of in Hoofddorp. "Dat kan veel voordeliger en de mensen kunnen nog voor de deur in de blauwe zone parkeren ook!"

Ruim 32 jaar geleden nam Bert van Poelgeest, na omzwervingen langs Londen, Californië, Genève en Lyon, zijn bloemenzaak over van voorganger Karel Bloemen. "De ligging van de zaak sprak me heel erg aan en ook de mensen die er hun bloemen kwamen kopen. Het is voor mij een gouden zet geweest." In de bloemenzaak ontmoette hij ook zijn vrouw. "Zij was van de personeelsvereniging van het bedrijf waar ze werkte en kwam regelmatig in de winkel. Ik moest eens naar een bruiloft, wilde niet alleen gaan dus vroeg Elise om mee te gaan en van het een kwam het ander …"

Van Poelgeest geniet van zijn werk. "Het is iedere dag weer een feestje, ik heb echt elke dag plezier en heb ook erg leuke klanten." Dat kan niet anders met een zeer afwisselend klantenbestand. Veel bedrijven in de regio, van klein tot grote jongens als KLM, maar ook particulieren van heinde en verre weten de weg naar de zaak prima te vinden. "Mensen vinden het ook prettig om in een dorp als Badhoevedorp te winkelen. Ze krijgen hier kwaliteit en service, het persoonlijke contact staat voorop en ze kunnen voor de deur parkeren. En ze komen hier ook voor het luxe assortiment bloemen dat wij bieden."

De toekomst voor de winkel is nog onzeker. "Ik vind het uitermate pijnlijk dat ik via klanten en collega's moet horen dat ik hier gewoon weg moet. Mijn huisbaas heeft al 32 jaar geen euro gespendeerd aan dit pand en nu zijn de panden afgeschreven …" Van Poelgeest heeft nu een ruime zaak met een grote kelder en twee garageboxen erachter. "Die mogen weliswaar blijven staan, maar daar kunnen we niet makkelijk meer bij wanneer we op een andere plek moeten gaan zitten." In het gemeentelijk ontwerp voor het centrum staan de drie supermarkten centraal als trekkers. "Volgens mij is het precies andersom: de kleine winkels zijn juist de trekkers voor de supermarkten. Want men kan overal naar de supermarkt gaan!"
Als kleine huurder voelt hij zich niet meetellen. Het is niet bekend welke huren de winkeliers in het nieuwe centrum op moeten hoesten. "Wel duidelijk is dat eventuele verhuiskosten voor onze eigen rekening komen, net als de kosten van nieuwe inrichting." Ook in de openbare ruimte buiten de winkel zijn er door de gemeente nauwelijks investeringen gedaan. "Ons winkeliers werd steeds voorgehouden: als de A9 eenmaal om is gaan we ermee aan de slag."