• Bij Cees van Wijk kan je voor veel terecht, zelfs voor een helicoptervlucht!

    Renée Heijmans

Winkelier Cees van Wijk aan het woord: 'Anders en nieuw!'

Badhoevedorp krijgt een nieuw centrum. We laten daarover winkeliers uit het huidige centrum aan het woord. Als laatste in deze reeks is Cees van Wijk van Sigarenmagazijn Van Wijk, Sloterweg 85D, aan het woord.

BADHOEVEDORP De 66-jarige Badhoevedorper Cees van Wijk wil nog wel een jaar of drie, vier door met zijn winkel. "Maar het nieuwe winkelcentrum, daar ga ik niet meer aan beginnen. Wellicht mijn opvolger, als ik die kan vinden." Een nieuw winkelcentrum vindt hij wel een goede zaak "Als alles toch op de schop gaat dan is het goed dat dit nu eens een keer rigoureus wordt aangepakt. Anders en nieuw!" De uitbreiding van Badhoevedorp met 1500 woningen ziet hij als een groeimogelijkheid. "Als van de paar duizend bewoners die erbij komen 2% klant bij je wordt heb je toch weer zo'n 100 klanten erbij!" Hij omschrijft zichzelf niet als vergaderman. "Ik ben bij verschillende bijeenkomsten geweest en de een wil dit, de ander wil dat en ze worden het toch nooit eens. Dan moet de gemeente maar gewoon het voortouw nemen en een plan maken en dat gewoon uitvoeren. Er zullen altijd mensen zijn die het er niet mee eens zijn. Maar het kan er alleen maar beter op worden." Hij vindt het jammer dat er zoveel panden leeg staan in het dorp. "Je ziet nu zoveel leegstand, dat komt omdat die huren zo hoog zijn. Leegstand is niet goed voor een winkelcentrum, daarmee trek je ook de loop eruit. Dus het is te hopen dat ze ook voor het nieuwe centrum de huren betaalbaar houden." Zelf is hij eigenaar van de kiosk. "Maar niet van de grond. Het is de bedoeling dat deze kiosken weggaan, ze willen een gezondheidscentrum aan de overkant, maar waarom de kiosken hier dan wegmoeten begrijp ik niet. Door de kiosken krijg je hier een soort van plein en dat geeft ook ook wat gezelligheid met die bankjes erbij."

In 1985 nam hij de zaak over van zijn vader. "Mijn vader begon de zaak op een locatie bij de Pa Verkuyllaan, maar we moesten daar weg omdat de snelweg zou komen. En nu zijn de winkels die onder de snelweg zaten ook weer verdwenen omdat de weg afgebroken is." De winkel heeft op deze locatie altijd goed gelopen. "Er zijn bewoners van Badhoevedorp die hier 2 tot 3 keer per week hun rondje lopen voor de dagelijkse boodschappen. Driekwart van mijn klanten zijn vaste klanten, dus de meeste daarvan ken je op een gegeven moment wel."

Er is steeds meer aandacht voor de gezondheid en dat is voor een sigarenwinkel goed merkbaar. "Het loopt nog wel, maar die waarschuwingen op de sigaren en sigaretten en de antirookcampagnes hebben wel effect en dat merk je. De omzet van rookwaren is in de loop der jaren teruggelopen." Die teruglopende omzet motiveerde om ook andere zaken erbij te gaan doen. "We verkopen wenskaarten en ook tijdschriften. Ook kunnen de mensen hier terecht voor hun loterijen en hun openbaar vervoer producten. En ook DHL-pakjes kunnen mensen hier ophalen of retourneren." En voor wie onverhoopt eens een huis-aan-huis-blad niet ontvangt: er ligt wekelijks een stapeltje klaar!

Renée Heijmans