• MB

Woede om keuze voor ander tracé Duinpolderweg

HOOFDDORP Bewoners van vooral Zwaanshoek en Beinsdorp hebben vorige week in de gemeenteraad boos gereageerd op de koerswijziging in de keuze voor het tracé voor de veelbesproken Duinpolderweg. De critici stelden dat de Haarlemmermeerse politiek de schade alsnog moet herstellen voor haar inwoners.

Tot voor kort zag het ernaar uit dat Provinciale Staten van Zuid- en Noord-Holland zouden kiezen voor de zogeheten Zuidvariant. Vooral onder druk van de gemeente Hillegom is echter plotseling een Middenvariant uit de bus gekomen.

Dat is vooral heel slecht nieuws voor het dorp Zwaanshoek, zo bleek vorige week tijdens een hoorzitting in de gemeenteraad. Vertegenwoordigers van dat dorp stelden dat Zwaanshoek straks door de Duinpolderweg midden wordt gedeeld, dat bedrijven en dorpsbewoners worden gedwongen te verhuizen en dat het dorp in feite ten dode is opgeschreven.

Sommige bewoners vonden dat Haarlemmermeer zich wel erg makkelijk het kaas van het brood heeft laten eten. "Als onze politieke vertegenwoordigers hadden jullie voor onze belangen moeten opkomen", zo zei een boze bewoner. "Maar jullie hebben zitten slapen."

Voorzitter Wim Kruyt van de dorpsraad in Zwaanshoek bestreed ook dat de gekozen variant een oplossing is voor het drukke verkeer in het gebied. Volgens hem wordt het er alleen maar erger op. In de tracékeuze wordt de Spieringweg bij Zwaanshoek immers afgesloten en ontstaat er daardoor nog meer sluipverkeer door het dorp.

Wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer was zo dapper om de plotselinge wending te gaan uitleggen in het geplaagde dorp. Dat is hem niet door alle inwoners in dank afgenomen. Volgens enkele insprekers heeft Reneman gezegd dat het hem 'geen worst uitmaakt' waar de Duinpolderweg komt te liggen, als de weg er maar komt.

Er deden in totaal veertien kritische inwoners uit Zwaanshoek, Beinsdorp, Lisserbroek en Hoofddorp het woord. Toen was er onvoldoende tijd over om de politiek te laten reageren op de soms wanhopige bijdragen. Dat gebeurt nu tijdens een extra vergadering op 29 november.