• Spaarvarken

    Pexels

Gemeente Haarlemmermeer zoekt woonwijk die gasloos moet worden

HAARLEMMERMEER Inwoners van Haarlemmermeer staan in de rij om hun huis te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of van warmteventilatie te voorzien. De informatiebijeenkomsten van het project 'Winst uit je woning' zijn doorgaans stampvol met belangstellenden. Duurzaamheidscentrum NMCX heeft bovendien al 1200 aanvragen binnen van mensen die maatregelen willen nemen.

Wethouder Jurgen Nobel van Energietransitie is blij verrast door de hoge opkomsten, zo zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek. “Mensen denken toch aan hun portemonnee. Als ze hun huis bij voorbeeld goed laten isoleren, kunnen ze dat binnen enkele jaren terugverdienen.”

Fossiele brandstoffen beginnen op te raken en daarom moet Nederland massaal overschakelen op een andere vorm van energie. Haarlemmermeer stelt in totaal 280.000 euro beschikbaar voor subsidies aan inwoners die hun eigen woning willen laten isoleren, zonnepanelen willen plaatsen of warmteventilatie installeren. De helft van dat bedrag is afkomstig van de provincie Noord-Holland. Als de daadwerkelijke belangstelling werkelijk zo groot is, dan kan de subsidiepot wel eens snel leeg zijn.

Intussen gaat de gemeente op zoek naar een woonwijk die bij wijze van proef volkomen gasloos wordt. In de loop van volgende jaar wordt de keuze gemaakt welke wijk voor die proef in aanmerking komt. Het gaat om een bestaande wijk, want nieuwe woonwijken worden standaard zonder gasaansluiting gerealiseerd.