• Het gezin Van Diel, met Robert die de handtekeningenactie toont. Op de achtergrond een van de busjes van Ymere die volgens hem de buurt gevaarlijk maken.

    Jan Aukes

Wanhopige 32-jarige vader strijdt tegen rijgedrag chauffeurs Ymere in Leeghwaterstraat

HOOFDDORP 'Het is wachten op ongelukken', stelt bewoner Robert van Diel van de Leeghwaterstraat. Hij doelt op het rijgedrag van bestuurders van Ymere-busjes die af en aan rijden om drie garageboxen in zijn straat te kunnen bereiken. Ymere geeft aan de klachten serieus te nemen en in gesprek te zijn met de klager, maar houdt de opslaglocatie in stand.

Eric Hoenson

Van Diel woont sinds zeven jaar in het rustig ogende wijkje, ingeklemd tussen de Kruisweg en de Kockstraat. De momenteel in de ziektewet verblijvende 32-jarige vader van twee kleine kinderen ergert zich groen en geel aan een deel van de bestuurders van Ymere-busjes en vrachtwagens.

"Ook al toen ik nog geen kinderen had, trok ik al aan de bel bij de woningcorporatie en de gemeente," zegt hij. "Het gaat om het gedrag rond drie garageboxen verscholen achter onze straat. Chauffeurs rijden veel te hard en zorgen voor gevaarlijke situaties. Dan heb ik het nog niet eens over de geluidsoverlast en dat de stoepen en paaltjes kapot gereden worden. Eerst ging het om nog maar één box, nu zijn het er al drie. Er wordt allerlei materiaal opgeslagen, dat continue gehaald en gebracht wordt. Niet eens met Hoofddorp als bestemming, maar ook verder, tot wel aan Haarlem toe."

"Ik ben naar de gemeente gestapt, maar daar wordt simpel gezegd dat het wat betreft bestemmingsplan in orde is. Maar volgens mij zijn deze garageboxen bedoeld voor particulieren. Verder geeft ook Ymere niet thuis. Ik vind dat ze hun chauffeurs op hun gedrag moeten aanspreken, want soms moeten kinderen moeten dan opzij springen. Maar ik krijg als antwoord dat er niet te hard gereden wordt, en dat de stoep hun probleem niet is. Er zouden twee kanten aan dit verhaal zitten. Maar ik heb alles op foto en op film staan. Heel vervelend, want ik wil eigenlijk helemaal niet zo kinderachtig zijn en heb respect naar de chauffeurs die wel normaal rijden."

De wanhopige bewoner heeft in de buurt een handtekeningsactie opgezet, waarbij de respons bijna honderd procent was. "Eerst dacht ik alleen te staan met mijn klachten, maar het blijkt dat iedereen in dit opzicht last heeft. Als dit niet verandert zal ik een hek moeten plaatsen, zodat mijn kinderen niet plotseling de stoep op lopen waar de busjes overheen moeten om de opslagruimtes te bereiken. Maar het is wachten op een ernstig ongeluk."

Een woordvoerder van Ymere geeft aan dat er met de betrokken chauffeurs is gesproken over hun gedrag en dat de teamleider een goed gesprek heeft gehad met meneer Van Diel: "Overigens gaat het om twee garageboxen, bedoeld voor distributie in de wijk." De handtekeningenactie neemt men voor lief, de garageboxen blijven voorlopig gehandhaafd.