• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

"Woningmarkt heeft (te) weinig te bieden voor starters"

HOOFDDORP Prima georganiseerd. Aardige mensen. Veel folders en een opvallend groot aanbod aan nieuwbouwwoningen. Maar te weinig voor starters. Dat is de eerste conclusie die Daphne en Peter trekken na hun bezoek aan de woningmarkt. Deze werd zaterdagmiddag gehouden in de hal van het Cultuurgebouw. HCnieuws liep met hen mee.

Daphne is 22, Peter 25. Zij is net een baan begonnen, hij heeft een vaste baan. Beiden wonen nu al weer twee jaar in een huurappartement buiten Haarlemmermeer, maar willen heel graag terug naar hun geboortegrond, in dit geval Hoofddorp. Daarom zijn ze al langere tijd, vooral via internet, op zoek naar een geschikte en betaalbare woning. En bezoeken ze elke woningmarkt waar het gaat om woningen in Haarlemmermeert. Dus ook die van zaterdan 14 oktober in het Cultuurgebouw. "Want", zegt Daphne, "je weet nooit of er nieuwe informatie is en het leek ons wel een goed idee om meerdere hypotheekverstrekkers een advies te vragen."

Dat laatste is prima gelukt, blijkt na bijna drie uur rondlopen en -vragen. De ene hypotheekadviseur was wel wat strenger dan de ander (de tweede zocht echt de grens op wat je kon betalen), maar beiden kwamen wel op dezelfde eindcijfers uit: een hypotheek tussen de 220 en 250.000 euro behoort tot de mogelijkheden. Zeker als het lukt om eigen geld in te leggen. Beider advies: blijf dus goed sparen.

De zoektocht naar een betaalbare (starters)woning leverde helaas niets op. Daphne: "Wat opviel was het grote aanbod aan nieuwbouwwoningen, maar er werd nauwelijks aandacht besteed aan bestaande bouw. En het begon al snel bij de 250.000 euro. Dat is voor ons starters niet op te brengen." Peter: "Het aanbod voor ons is gewoon te klein. En niet alleen voor ons overigens - ook ouderen die graag klein willen wonen, vinden nauwelijks iets passends en betaalbaars."

Wethouder Tom Horn, één van de partners, moet beiden gelijk geven. "De afgelopen jaren is er te eenzijdig gebouwd. Voornamelijk grondgeboden eengezinswoningen, terwijl de vraag naar appartementen en starterswoningen alleen maar stijgt." Vervolgens: "We hebben niet kunnen voorzien dat de vraag naar kleine(re) woningen zo snel zou stijgen. Het is dan ook niet voor niets dat we een inhaalslag willen maken. Zo'n voorbeeld als Daphne en Peter maakt duidelijk waarom."

Beide woningzoekers zelf staan rond half vier weer buiten, met een volle tas aan folders. Aan de ene kant zijn ze wel tevreden (opnieuw veel informatie), maar aan de andere kant …. "We horen al jaren dat er meer gebouwd moet worden voor onze doelgroep. Maar echt zien…..?", vraagt Peter zich hardop af. Op de vraag hoe nu verder: "Blijven zoeken, wachten op de volgende woningmarkt en hopen dat we een keer geluk hebben."