• Renée Heijmans

Workshop 'Placemaking' van VDB succesvol

Renée Heijmans

BADHOEVEDORP De deelnemers aan de workshop 'placemaking', georganiseerd door de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VDB) waren 28 juni en 5 juli te zien op het kruispunt Burgemeester Amersfoordtlaan en Pa Verkuyllaan. Placemaking is een methode om de openbare ruimte samen met mensen in te richten op een manier zodat mensen daar graag naartoe gaan. Een 15-tal mensen, onder wie ook een aantal gemeenteambtenaren, ging dit kruispunt via een vragenlijst 'scoren', op een 4-tal aspecten: gebruik en activiteiten, comfort en beeldvorming, toegankelijkheid en verbindingen en gezelligheid. De algemene conclusies over dit kruispunt waren dat het een verkeerstechnisch wangedrocht is, waar te hard gereden wordt en waar het moeilijk oversteken is. Bovendien wordt het aanwezige groen in dit gebied niet gebruikt voor plezier. Vervolgens wordt bij placemaking alle inbreng meegenomen en in kleinere groepjes nader uitgewerkt. Tot slot wordt het gebied ingericht met alle mogelijke oplossingen, nadat deze eerste waren uitgesplitst in 3 categorieën: ja, nee of misschien. In het 'misschien' bakje zitten zaken die beleidsmatig nog niet duidelijk zijn, of waarover concreet geen consensus bestaat. "Het is een fascinerend proces, waarbij de inbreng van iedereen wordt meegenomen", aldus Anne Marie Kamevaar-Kegel, voorzitter VDB. Het eindresultraat kan dienen als een breed gedragen basis voor een schetsontwerp.

De VDB kreeg in 2014 subsidie van de gemeente om de participatie te verbeteren met als doel: vergroten van vertrouwen in de gemeente en het vergroten van de rechtstreekse, directe betrokkenheid van bewoners. VDB is op zoek gegaan naar methodes en koos voor Trees van der Gun en Suzan de Jong omdat zij al heel lang deze oorspronkelijke methode gebruiken en dit ook hebben gedaan in een sociale setting met jongeren. "In dit dorp geef je op deze manier mensen rechtstreeks invloed op het eindresultaat; dat levert ook op dat mensen op een andere manier met elkaar in gesprek gaan." Kamevaar vindt dat deze workshop een goed inzicht heeft gegeven over de methode. "Wat De VDB betreft is duidelijk gemaakt dat deze methode al in een vroege fase van het proces ingezet kan worden, zodat je veel mensen kunt betrekken. En dat zou heel goed kunnen voor de ontwikkeling van het nieuwe centrum."

De gemeente heeft de methode placemaking ervaren als een zeer geschikt instrument om met bewoners en belanghebbenden de openbare ruimte te verbeteren. "Je deelt inzichten waardoor plannen beter worden. Wel is het belangrijk dat de kaders helder zijn zodat er geen verkeerde verwachtingen worden gewekt."