Ymere: toch nieuwbouw aan Groeneweg

VIJFHUIZEN De spreekwoordelijke kogel is door de kerk. Ymere gaat de 20 seniorenwoningen aan de Groeneweg-Woudweg slopen en op de vrijgekomen plek 30 tot 40 sociale huurwoningen bouwen. In 2019 moeten de nieuwe huizen worden opgeleverd.

Deze maand zou Ymere, eigenaar van de woningen, de knoop doorhakken: slopen of renoveren. De woningcorporatie heeft woord gehouden. Het is dus slopen geworden. In Vijfhuizen zijn ze blij dat alle inspanningen van de ondernemersvereniging en de dorpsvereniging niet tevergeefs zijn geweest. De woningen die zijn gebouwd aan het begin van de jaren '60 en al heel lang zichtbaar niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd was iedereen een doorn in het oog.

Ymere heeft op het project het stempel 'prioriteit' gezet. De sloop van de woningen stond al eerder op de lijst maar werd door de crisis op de lange baan geschoven. "Het is hoog tijd dit nu op te pakken", erkent regiomanager Remco Pols van Ymere. "Het nieuwbouwplan moet in overleg met de gemeente Haarlemmermeer nog nader worden uitgewerkt. Omdat we weten dat er in Vijfhuizen sterke ideeën leven over wat er op de vrijgekomen plek zou moeten komen gaan we graag de samenwerking aan met de dorpsvereniging en anderen."

De vaste huurders van de woningen zijn inmiddels door Ymere op de hoogte gesteld van de plannen. Op uiterlijk 1 januari 2018 moeten zij hun woning verlaten hebben; dan start Ymere met de sloop van de ernstig verouderde woningen. De vaste huurders worden door Ymere actief geholpen met het vinden van een nieuwe woning.