• Jos van Rooijen

Zilveren MeerRadio Microfoon naar 't Venne

HOOFDDORP Wethouder Derk Reneman en Pier K-directeur Monica van der Ent hebben woensdag, in de studioruimte, de Zilveren MeerRadio Microfoon uitgereikt aan de kinderen van groep 7a van basisschool 't Venne. Zij maakten de beste nieuwsuitzending in het seizoen 2017-2018.

De jury was heel duidelijk in haar toelichting waarom juist groep 7a de beste was: 'De leerlingen en hun juf Annick hebben hard gewerkt en over de hele linie een leuke en kwalitatief goede aflevering van WeekNieuws neergezet. Met goed geschreven en voorgelezen nieuwsberichten, een vlotte presentatie en leuke reacties van de interviewer. Wat direct opviel was de goede samenwerking in de studio tijdens de opname.'

"Terecht dat jullie hier dus staan", liet de wethouder in de studioruimte van MeerRadio aan de Kruisweg in Hoofddorp weten. "Om meerdere redenen. Jullie prestatie is het best gewaardeerd door de jury en we hebben altijd en overal goede journalisten nodig die serieus met nieuws omgaan en die controleren of wij, wethouders, ons werk wel goed doen. Jullie zijn die goede journalisten."

De basisschoolleerlingen maakten hun nieuwsuitzendingen in het kader van de workshop 'Maak Nieuws bij MeerRadio'. Dat is een co-productie van MeerRadio en Pier K, die door basisscholen voor de bovenste drie groepen te boeken is. Leerlingen maken kennis met onder andere lokaal nieuws verzamelen, programma's samenstellen en presenteren, redactiewerkzaamheden, nieuws lezen, eenvoudige radiotechniek en andere aspecten van een streekomroep. Ze bezoeken de studio's, nemen een kijkje achter de schermen en doen live ervaring op met broadcasting. Aan het einde van de workshop presenteren de leerlingen zelf een eigen 'nieuwsuitzending', die via de website van MeerRadio vervolgens wereldwijd te beluisteren is.

De achterliggende leerdoelen zijn: een opstapje tot mediawijsheid, samenwerken, ontdekken en co-creëren. Daarnaast leren de kinderen het nodige over radio maken en nieuws 'brengen': nieuws verzamelen, nieuws voorlezen, een beetje radiotechniek en wat er verder komt kijken bij het verzorgen van broadcasting.