• Jan Aukes

Zoektocht naar plek voor AZC stopgezet

HOOFDDORP De gemeente is voorlopig gestopt met het zoeken naar een geschikte plek voor een asielzoekerscentrum in Haarlemmermeer. Dat heeft wethouder Tom Horn van Zorg en Welzijn dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek bekendgemaakt.

Het college van burgemeester en wethouders maakte kort voor de zomer bekend op zoek te gaan naar een locatie voor een AZC, omdat de vraag naar opvang toen nog erg groot was. Na het zomerreces was die vraag al minder acuut. Om die reden kozen sommige fracties in de gemeenteraad ervoor om maar helemaal te stoppen met de zoekactie. Een raadsmeerderheid steunde daarentegen het college om gewoon door te gaan met een locatieonderzoek.

Het college heeft er nu zelf voor gekozen om voorlopig niet verder te zoeken naar een geschikte locatie, zo zei wethouder Horn dinsdag. De reden is dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie kort geleden in een brief heeft laten weten dat er in elk geval dit en volgend jaar voldoende opvang is.

Horn zei tijdens het persgesprek dat het werk dat tot nu toe is verricht zeker niet voor niks is geweest. Mocht er in de loop van volgend jaar opnieuw een grote vluchtelingenstroom richting Europa op gang komen dan kan de gemeente het onderzoek naar een plek voor een AZC direct weer oppakken, aldus de wethouder.