• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Zonnige start buurttuin 'Wilg en Es'

ZWANENBURG Zondagmiddag 13 uur. De zon schijnt uitbundig en in en rond buurttuin 'Wilg en Es' is het gezellig druk met buurtbewoners en liefhebbers van tuinieren. Iedereen is in blijde afwachting van de opening van de buurttuin die tegen basisschool de Achtbaan aanligt. De haag en een aantal geschonken fruitbomen zijn geplant, de paden aangelegd en het informatiebord geplaatst.

Met tuingereedschap in de hand wordt gewacht op het grote moment van de opening. Het is het moment dat polderecoloog Henk Nijenhuis het woord neemt en gaat vertellen over tuinieren, over groeien en bloeien, over voorspoed en tegenslagen, over ongenode gasten als slakken en vogels. Maar vooral vertelt hij over hoe leuk tuinieren is en hoe lekker zelf gekweekte worteltjes en bietjes smaken. Als daarna initiatiefneemster Esther Velzeboer, samen met Monique de Reus de 'tuinvrouwen' van het project, de aanwezigen vraagt een stapsteen te willen neerleggen gaat het tuinfeest echt los. De buurttuin is open. Tot grote blijdschap van Esther die de verwezenlijking van haar droom eerder uitgesteld zag doordat in het aanvankelijk gedachte gedeelte van het terrein de grond vervuild bleek.

Daniëlle en Raymon Nijenhuis - 'nee, geen familie van de polderecoloog'- hebben zojuist een laurier vanuit hun tuin in de buurttuin overgezet en zijn met een hark in de weer om de grond wat fijn te maken. Dochter Rienske kijkt de kunst af. Zij zit in groep 6 van De Achtbaan en gaat in een schooltuintje groente kweken. Daniëlle spreekt van 'een super initiatief' om op het braakliggende terrein op de hoek van de Wilgenlaan en de Essenlaan een buurttuin te realiseren.

"Het was hier één grote hondenuitlaatplek. We wonen vlakbij en houden een oogje in het zeil want deze tuin moet in stand blijven." Dat vindt de 13-jarige Thijs Blom ook. Tuinieren is zijn lust en zijn leven. Thuis, om de hoek aan de IJweg, kweekt hij zonnebloemen en goudsbloemen. "Er moet nog veel gebeuren met deze grond", zegt Thijs met een kennersblik terwijl hij de grond bewerkt met een woeler en even later een grote steen naar boven haalt. Thijs heeft groene vingers, dat zie je duidelijk. En dat zal hem goed van pas komen. Thijs wil boswachter worden.