• Ton Dijkstra

Zorgen bij D66 over huisvesting van statushouders

HOOFDDORP De fractie van D66 maakt zich grote zorgen over de huisvesting van statushouders in de gemeente. Aanleiding is een rapport van het ministerie van Wonen, waaruit blijkt dat Haarlemmermeer ver achterloopt bij de taakstelling. De D66-fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Uit het rapport blijkt dat Haarlemmermeer als een van de slechtst scorende grote gemeenten uit de bus komt. Met een taakstelling van 412 statushouders in 2016 heeft de gemeente slechts 36 procent van de beoogde statushouders kunnen plaatsen. Gemiddeld lukt het grotere gemeenten om zo'n 60 procent te plaatsen. Er zijn ook gemeenten zoals Leiden waarbij de taakstelling volledig is gelukt.

D66-raadslid Pablo Meegdes: "De gemeente heeft een grote opgave voor het plaatsen van statushouders van het Rijk gekregen. Het is belangrijk dat er snel extra woningen komen in Haarlemmermeer, zodat er zo min mogelijk verdringing is van andere inwoners die een huurwoning zoeken. Deze inwoners moeten vaak ook al heel lang wachten op huisvesting. Wij hebben het college opgeroepen met onorthodoxe maatregelen te komen en zijn benieuwd naar de resultaten en vooruitzichten. "

Volgens D66 worden in veel gemeenten duurzame tijdelijke woningen geplaatst . Raadslid Meegdes vraagt zich af of dat ook in Haarlemmermeer mogelijk is.

Tot slot vindt D66 het belangrijk dat statushouders zo snel mogelijk integreren. Meegdes: "Het is belangrijk dat nieuwe inwoners zo snel mogelijk de taal leren en gaan studeren en werken. Daarom willen wij weten hoe dit in Haarlemmermeer is geregeld. Bij het integreren in de samenleving kan het hebben van een mentor helpen. "