• Ton Dijkstra

Zorgen GroenLinks over TeleVerde: Dreigende miljoenenstrop

Frits Verhagen

HOOFDDORP Als de gemeente geen actie onderneemt tegen de megaclaim die gebiedsontwikkelaar TeleVerde heeft ingediend, kost dat bijna 2.4 miljoen euro extra per maand aan rente. Dat heeft GroenLinks-raadslid Peter Boerman uitgerekend. Hij heeft er namens zijn fractie schriftelijke vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Zoals bekend heeft TeleVerde een schadeclaim van meer dan 406 miljoen euro neergelegd bij de gemeente voor het niet kunnen ontwikkelen van het bedrijvengebied in Badhoevedorp-Zuid. In strijd met afspraken is het bestemmingsplan voor dit gebied nog niet gewijzigd. De rechtbank in Amsterdam heeft de gemeente Haarlemmermeer daarvoor hard op de vingers getikt.

De schadeclaim van 406 miljoen gaat uit van het prijspeil van 1 januari dit jaar. Er wordt een rentepercentage in acht genomen van 7.4 procent. GroenLinks-raadslid Boerman heeft uitgerekend dat de gemeente bijna 28.5 miljoen euro per jaar kwijt is aan rente, dus ongeveer 2.4 miljoen per jaar.

TeleVerde heeft deze week een brief geschreven aan de gemeenteraad, waarin de gemeente wordt verweten dat zij niet reageert op verzoeken van de ontwikkelaar om het conflict in der minne te schikken. Peter Boerman wil van het college weten of dat verwijt van TeleVerde juist is.

Het raadslid is ook benieuwd of het college op korte termijn met een voorstel komt om de bestemming in Badhoevedorp-Zuid alsnog te wijzigen.

De gemeenteraad is gisteravond achter gesloten deuren door het college van B en W geïnformeerd over de laatste zaken over de megaclaim. Op donderdag 14 maart is er in de raad een openbare discussie over de kwestie.