• Archief

Zorgen over toekomst van korenmolen De Eersteling

HOOFDDORP Het bestuur van de stichting die korenmolen De Eersteling in Hoofddorp beheert, maakt zich zorgen over de toekomst van de molen en de naastgelegen molenaarswoning. Dat blijkt uit een brief die het bestuur naar de politiek heeft gestuurd. De fracties van HAP en het CDA hebben het college er schriftelijke vragen over gesteld.

Uit de brief blijkt dat er op dit moment anti-kraakbewoners in de molenaarswoning wonen om te voorkomen dat het pand wordt gekraakt. CDA-fractievoorzitter Herman Koning en HAP-raadslid Nikkie Elfers willen graag van het college weten welke afspraken er met de anti-kraakbewoners zijn gemaakt.

VERZOEK Verder zou de huidige molenaar van De Eersteling vorig jaar mei het verzoek hebben gedaan om de molen weer samen te voegen met de molenaarswoning én de molenaar.  Daarover is een gesprek geweest en CDA en HAP zijn benieuwd wat dit gesprek heeft opgeleverd.

Er zijn ook signalen dat de gemeente de molenaarswoning wil verkopen. Koning en Elfers vragen of dat klopt en waarom de gemeente de historische woning te koop wil aanbieden.

CULTUREEL ERFGOED HAP en CDA vinden korenmolen De Eersteling en de bijbehorende molenaarswoning een stukje cultureel erfgoed in de polder dat zou moeten worden beschermd en behouden zou moeten blijven. De twee fracties willen weten of het college dat ook vindt en hoe het dit wil waarborgen.

Daarnaast vinden de twee fracties dat de molenaar van De Eersteling gewoon in de molenaarswoning zou moeten wonen. Koning en Elfers zijn daarom benieuwd of het college bereid is met de huidige molenaar in gesprek te gaan om dit te realiseren.