• Liever Luid dan Duidelijk wint voor de tweede keer op rij de felbegeerde wisselbeker.

    Trudy Witteman

Zwanenburg kijkt al uit naar twintigste editie dorpsfeest

ZWANENBURG "Samen hebben we iets moois neergezet. Samen ben je sterk." Spreekstalmeester Marco Reder slaat tijdens het slot van een feestweek met nul incidenten, de spijker op de kop.

In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt ook het feestvierend duodorp getroffen door moessonregens. Binnen de kortste keren staat het centrale plein en het grote sportveld meer dan blank. De Grootse Dag van de Jeugd afblazen? Dat nooit. En dus steken de tientallen vrijwilligers van de bouwploeg de handen uit de mouwen en de voeten in de lieslaarzen en gaan de strijd met het water aan. Met succes, want met enige improvisatie kunnen de activiteiten doorgaan. Tot vreugde van de 350 kinderen die zich kostelijk vermaken tijdens de sport- en spellendag waaraan een groot aantal verenigingen hun medewerking verlenen.

Trots klinkt ook door in de woorden van mede-organisator Rob Koster als hij tijdens het opruimen op maandag even tijd maakt voor deze krant. "Het gaat als een speer. Met z'n veertigen zijn we bezig. Met vereende krachten heeft de groep de afgelopen weken bergen werk verzet. Dit geeft zóveel energie dat de eerste plannen voor de twintigste feestweek, volgend jaar, al opborrelen. Het wordt een bijzondere editie", belooft hij.

En dat terwijl deze 19e feestweek ook ingelijst kan worden. Met op donderdag bijna 300 senioren in de feesttent die zich er heerlijk laten verwennen. Met een drukker dan ooit bezochte openingsavond die dankzij het vernieuwende concept van de vier Pryze-mannen een nieuwe weg is ingeslagen. Met duizenden mensen die komen feestvieren met artiesten als Tino Martin, Gerard Joling, André Hazes, Beethoven, Lisette en Valentijn Buijtenhek en Yves Berendse. En met een sportdag met evenals vorig jaar het maximale aantal van dertig teams die elkaar bekampen op een veld dat steeds meer verandert in een modderpoel. Het is het gevolg van de overvloedige regen van de dag ervoor. Maar het mag de pret niet drukken. Integendeel. De meeste deelnemers lopen op blote voeten en de prut maakt het plezier alleen maar groter. Zeker bij de voetbalmeiden van Liever Luid dan Duidelijk die voor de tweede maal op rij de beker met de grote oren winnen. "Het is de samenwerking heeft ons goud heeft gebracht", zeggen Melissa en Milou met volle overtuiging. Het zilver is voor The Suïcide Squad. Het team Karel Klaphaak moet met brons genoegen nemen. Een zware tegenvaller. De vriendengroep had op meer, veel meer gerekend. Een originaliteitsprijs is er ook. Die gaat naar de vrolijke IJsmeisjes die hun debuut maken. Net zoals hun ijs, smaakt ook hun deelname aan de sportdag naar meer.

Dit jaar voor het eerst doet ook het Dames 1-voetbalteam van Pancratius mee. Met op hun shirt illustere namen als Baco Bitta, Zaag Bitta en Choco Bitta gaan ze de strijd aan. Met voetbal zijn ze kampioen geworden, vandaag blijven ze steken op de negende plek. Het plezier is er niet minder om. Bij Orange is the new Black - nog wat brak van de zaterdagavond - is de vreugde ook groot. Ze worden 23-ste. Geen laatste plek dus zoals Julia Hoogland met grote zekerheid had voorspeld.

Frans Witteman