Zwanenburg omarmt maatregelen tegen wateroverlast

HOOFDDORP Inwoners en ondernemers van Zwanenburg zijn goed te spreken over de maatregelen die zijn bedacht om de wateroverlast in het dorp te bestrijden. Zowel Kees Bos van de dorpsvereniging Halfweg-Zwanenburg als voorzitter Paul Kok van de ondernemersvereniging uit het gebied toonde zich donderdag in de gemeenteraad positief over het pakket.

Zwanenburg werd afgelopen zomer na hevige plensbuien opnieuw geplaagd door ondergelopen straten, huizen en kantoren. Dat was niet voor het eerst. Zwanenburg was afgelopen jaren geregeld de pineut als het om wateroverlast gaat. Sommige inwoners hebben het meer dan 10 keer meegemaakt.

De gemeente trof na de nieuwe ellende noodmaatregelen. Bovendien riepen de verantwoordelijk wethouders Steffens-van de Water en Nederstigt een projectgroep in het leven die met ingrijpende plannen moest komen om tot een oplossing te komen.

Die plannen zijn eind vorig jaar gepresenteerd. Kees Bos en Paul Kok zeiden donderdag in de raad er alle vertrouwen in te hebben dat de bedachte oplossingen gaan werken. De plannen omvatten het vergroten van de capaciteit van het riool en verbreding van de tocht langs de Troelstralaan. Als het goed is gaan de werkzaamheden binnenkort van start.

Voor het laagste deel van het dorp, de kruising van de Marialaan en de Kastanjelaan, volgt nog een aanvullend plan. Er wordt op dit moment nog gestudeerd op de juiste aanpak. Het college wil komend voorjaar met dit plan komen.

De vertegenwoordigers uit Zwanenburg zeiden dat verzekeraars de waterschade niet langer meer dreigen te vergoeden. Inwoners en ondernemers zouden daarmee voor torenhoge kosten komen te staan.

HAO-fractieassistent Henk van Steenis stelde daarom voor een calamiteitenfonds in te stellen, waarmee gedupeerden een beroep op kunnen doen als ze in de financiële problemen komen. VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat reageerde negatief op dit voorstel.