• ANP VINCENT JANNINK

Esmee Visser naar de Winterspelen

BEINSDORP "Het is supergaaf wat ik heb geflikt," aldus Esmee Visser (21) over haar prestatie tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Met haar tweede plaats op de 5000 meter (in een pr van 6.56.60), was de Beinsdorpse de grote verrassing en veroverde ze een ticket voor de Winterspelen in Zuid-Korea.

Op Nieuwjaarsdag kan Visser het nog amper bevatten. "Het is overweldigend, ongelooflijk," zegt ze in een telefonisch interview. "Ik leef al twee dagen in een roes. Alles wat er op je afkomt, maar het begint nu een beetje te bezinken. Ik kan er heel erg van gaan genieten."

OUTSIDER Visser, een paar dagen eerder vijfde op de 3000 meter, werd door kenners als een belangrijke outsider gezien. Half november maakte de talentvolle, ambitieuze rijdster haar debuut in het wereldbekercircuit in Stavanger. Daar verraste ze door in de B-groep de 5000 meter te winnen met een pr van 6.58.04, waarmee ze sneller was dan de andere Nederlandse rijdsters in de A-groep. Toch kwam haar tweede plaats op het OKT en daarmee kwalificatie onverwacht.

Vorig jaar zei Visser in een interview met deze krant, dat de winterspelen van 2018 te vroeg zouden komen en dat ze zich richtte op 2022.

DROOM "Natuurlijk droom je van de Olympische Spelen. Ik heb dit jaar veel stappen gemaakt. Ik zit in een leuk team en heb vertrouwen gekregen in mezelf, dat ik goed ben, maar ik zag anderen als favoriet. Tijdens het OKT wilde ik niet teveel druk op mezelf leggen, maar er wel het beste uithalen. Met Remmelt (trainer/coach Eldering van RTC Noord, red.) had ik het plan om het schema te rijden van mijn pr in Stavanger. Het ijs was goed en als ik net even een- of tweetiende sneller zou kunnen per ronde, zou dat een verbetering worden."

TWEEDE PLEK Visser reed in de laatste rit. Haar teamgenote Annouk van der Weijden had in de eerste rit een tijd (6.56.41) neergezet, die nog steeds de beste was, maar Visser liet zich daardoor niet van de wijs brengen, gaf alles en reed met slechts 0.19 achterstand naar de tweede plek. Daarmee zette ze Carien Kleibeuker (brons in 2014) en nationaal kampioene Antoinette de Jong buitenspel. Overdonderd was de verbaasde Visser. "Ik mocht naar de Olympische Spelen, maar ik had geen idee wanneer dat precies was, moest het vragen aan mijn coach. Februari is heel dichtbij."

PERFECTIONIST De carrière van de jonge Visser komt in een stroomversnelling. Als 8-jarige ging ze al met haar vader schaatsen in Haarlem en werd lid van IJsclub Nut en Vermaak in Leimuiden. Bij trainingen in Leiden en Haarlem werd haar aanleg voor lange afstanden duidelijk. Op haar 15de werd ze naar eigen zeggen 'echt fanatiek' en ging naar het RTC (Regionaal Talenten Centra) in Haarlem, waar trainer Sjoerd Geraets haar zeer veel leerde. In 2015 won ze de wereldtitel junioren op de ploegenachtervolging met Sanneke de Neeling en Melissa Wijfje. Op 13 maart van dat jaar sloot ze het seizoen af met goud op de NK afstanden voor neo-senioren met een pr van 7.14.15. Als studente farmaceutische wetenschappen aan de VU kwam Visser ook uit op marathons voor de Skits studentenschaatsploeg Team Port of Amsterdam. Vorig jaar verhuisde ze naar Heerenveen. Ze traint ook in Groningen, bij opleidingsteam RTC-Noord en komt uit onder de vlag van team Plantina. Haar studie komt door alle schaatsontwikkelingen op een laag pitje te staan. Voor colleges is amper tijd, maar perfectionistisch als Visser is, probeert ze beide te combineren.

EK AFSTANDEN Ter voorbereiding op de winterspelen gaat Visser komend weekend deelnemen aan de eerste editie van het EK afstanden, in Kolomna in Rusland. Zaterdag 6 januari komt ze uit op de 3000 meter. Te zien bij NOS Sport op NPO 1.

"Na het NK afstanden in oktober dacht ik dat het seizoen voorbij was, met nog wel wat leuke wedstrijden, maar nu komt het belangrijkste nog. Ik ben verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen!"

De Winterspelen worden van 9 tot en met 25 februari gehouden in het Zuid-Koreaanse district PyeongChang.