Nederlanders gebruiken de cloud meer en meer

01-10-2019, 08:41 |Van onze partner

De cloud is zo nu en dan negatief in het nieuws geweest. Met name bij het lekken van privéfoto’s van bekendheden, doordat hackers in de opslag konden komen. Toch wordt de online storage steeds populairder, ook in Nederland. Steeds meer mensen gaan gebruik maken van bekende platformen als iCloud en Google Drive. Dit blijkt uit een onderzoek van forsa, waar hostingprovider Strato opdracht voor heeft gegeven. 

Het onderzoek van Strato toont aan dat inmiddels al 59 procent van de ondervraagde Nederlanders zijn gegevens in de cloud bewaart. De verwachting is dat dit percentage verder zal groeien. 43 procent van de niet-gebruikers geeft dan ook aan dat ze zich zeker kunnen voorstellen dat ze in de toekomst wel een online opslag gaan gebruiken. Tot nu toe zijn het voornamelijk de jongere generaties die de cloud inzetten voor meerdere doeleinden, zo blijkt uit de enquête. Van de leeftijdsgroep van 18 tot 29 jaar gebruikt inmiddels 82 procent een van de diensten die een opslag op het internet aanbieden. Dit percentage is vele malen hoger dan die bij de oudere generaties. Slechts 44 procent van de participanten tussen de 60 en 75 jaar oud gebruikt de cloud. Behalve een verschil in leeftijd, komt ook een verschil qua opleiding uit het onderzoek naar voren. Mensen met een hogere opleiding gebruiken de cloud vaker (68%)
dan lager opgeleiden (44%).

De populairste reden waarom de participanten gebruik maken van de cloud is het bewaren van belangrijke gegevens, zoals foto’s en documenten. Zij gebruiken een online opslag meestal als back-up van hun bestanden, zodat ze beschermd zijn als ze data kwijtraken. Hiervoor kun je in principe ook fysieke gegevensdragers gebruiken, maar een groot deel van de participanten geeft inmiddels de voorkeur aan de online optie. Een ander voordeel van de cloud is dat je die vanaf elke locatie kunt openen en dat je met elk apparaat toegang hebt. Het maakt dus niet uit waar je bent of wat je bij je hebt, je kan altijd bij je gegevens komen. Dit zijn niet alle argumenten om gebruik te maken van de cloud. Door 54 procent van de gebruikers wordt de opslagmethode ingezet om gegevens te delen met anderen, denk hierbij aan familie, vrienden, collega’s en klasgenoten.