Wanneer mag je een lening afsluiten in Nederland?

27-09-2019, 16:26 |Van onze partner

Een optie om iets te kunnen financieren is het afsluiten van een lening, wat in ons land vaak gebruikt wordt. Als een lening afsluiten voor jou een goede optie is dan wil je dit natuurlijk wel doen bij een aanbieder die betrouwbaar is. Bovendien moeten de voorwaarden van de lening goed zijn, terwijl het rentebedrag niet al te hoog moet liggen. Geld lenen bij Overstappen.nl is dan ook zonder meer aan te raden. 

Er zijn verscheidene redenen waarom je in Nederland geen lening mag afsluiten. De verstrekker van de lening onderzoekt jou namelijk goed en kijkt dan ook of je überhaupt wel een lening mag afsluiten. Als je een negatieve BKR-notering hebt dan wordt je mogelijk afgewezen, maar ook als je een bijstandsuitkering hebt. Als je een werkloosheidsuitkering hebt dan bestaat er tevens het risico dat je geen lening mag afsluiten. Dit is tevens het geval als je niet in Nederland woont. Als je een Wajong-uitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering of een nabestaandenuitkering dan is het wel mogelijk om een lening af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat er waarschijnlijk extra voorwaarden aan jou zullen worden gesteld. Dit zal ook zo zijn als je een lichte BKR-notering hebt. 

Er zijn twee soorten leningen die je zou kunnen afsluiten. De eerste variant is een persoonlijke lening. Dit sluit je af als je maar een keer een bepaald bedrag nodig hebt, bijvoorbeeld als je een nieuwe auto wilt kopen. Als je een persoonlijke lening hebt afgesloten dan moet je elke maand een vast bedrag met rente betalen aan de verstrekker van de lening. Zowel de rente als de looptijd staat vast, hierdoor weet je precies waar je aan toe bent als je jouw handtekening onder het contract zet. Bij een persoonlijke lening moet je minimaal 2500 euro lenen, het maximum is 75 duizend euro. Dit bedrag zal in een keer op jouw rekening worden geplaatst, hierna kun je geen extra geld lenen. 

De andere soort lening die kan afsluiten is een doorlopend krediet. Dit moet je afsluiten als je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld bij een verbouwing. De looptijd en de rente van een doorlopend krediet is flexibel, maar je moet minimaal 2500 euro lenen. Dit bedrag kan oplopen tot hoogstens 75 duizend euro. Als je dus te weinig geld hebt geleend, dan kun je alsnog meer geld krijgen van een doorlopend krediet. De rente die je moet betalen is alleen over het geleende bedrag.