Zonnepanelen: het verschil tussen toen en nu

07-10-2019, 09:02 |Van onze partner

Het afstappen van fossiele brandstof is een groot onderwerp in onze samenleving door de CO2 uitstoot die het veroorzaakt. Gelukkig zijn er vormen van duurzame energie, die minder uitstoten en dus een goede vervanger zijn. Voorbeelden hiervan zijn biomassa, zonne- energie, windenergie en waterkracht. Als consument is het het makkelijkst om met zonne- energie te beginnen, vooral nu de mogelijkheden uitgebreider zijn dan tien jaar geleden. In dit artikel lees je de verschillen tussen zonnepanelen van toen en nu. 
 

De prijzen zijn gunstiger
Er is de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling geweest in de zonnepanelenmarkt. Met name het productieproces en het materiaalgebruik is verbeterd, waardoor de prijs nu lager is. Ook zijn er betere systemen waardoor een zonnepanelen specialist de panelen sneller op je dak plaatst. Vroeger was het paneel het duurste onderdeel van een installatie, namelijk 75% van de totale kosten. Tegenwoordig is dat gedaald naar 35% en heeft de omvormer de plek van het duurste onderdeel overgenomen. Je verdient niet direct aan zonnepanelen, maar je maakt wel gebruik van gratis energie. Hierdoor bespaar je flink op je energie rekening. 

Het rendement is hoger
Waar een zonnepaneel tien jaar geleden ongeveer twintig jaar meeging, zijn er nu zonnepanelen die tot wel 30 jaar mee gaan. Hierdoor is het mogelijk om tien jaar langer rendement te behalen. Met dit in gedachte is de opbrengst van zonnepanelen op de volgende manier te bekijken. De prijs is nu lager dan tien jaar geleden, hierdoor is het bedrag dat je eerst wilt terugverdienen lager en bereik je dit eerder. Wat als gevolg heeft dat je langer gebruikt maakt van gratis stroom.