• Het huidige KLM-hoofdkantoor aan de Amsterdamseweg in Amstelveen.

    René de Leeuw

KLM-hoofdkantoor verhuist naar Schiphol-Oost

AMSTELVEEN De KLM verplaatst haar hoofdkantoor van Amstelveen naar Schiphol-Oost. De verhuizing naar de nieuwe hoofdkantoor-campus moet in 2024 plaatsvinden.

Een van de redenen voor de verhuizing is om het hoofdkantoor en de operatie van de vliegtuigen dichter bij elkaar te hebben. De nieuwe campus krijgt een vloeroppervlakte van ongeveer 35.000 vierkante meter en gaat verrijzen naast het huidge KLM Operations Control Center (OCC). Daar komen niet alleen de KLM-onderdelen uit Amstelveen, maar ook die nu gevestigd zijn in Schiphol-Rijk en een aantal die zich nu elders op Schiphol-Oost bevinden.

BLUE BASE De voorziene locatie, die de naam 'Blue Base' draagt, moet een moderne en aantrekkelijke werkomgeving gaan bieden. Aan het verhuisplan is een uitgebreid onderzoek vooraf gegaan, waarbij meerdere opties zijn onderzocht. Eén van de afgewezen opties was een renovatie van het huidige Amstelveense hoofdkantoor. Die vond de KLM uiteindelijk te duur. Op het terrein in Amstelveen bevindt zich ook het KLM-computercentrum en het later bijgebouwde kantoorgebouw De Roemer.

DEN HAAG Het huidige door Rein Fledderus ontworpen hoofdkantoor is sinds maart 1971 in gebruik. Het is in 1989 gerenoveerd, waarbij een extra verdieping op het gebouw is aangebracht. Kort na haar oprichting in oktober 1919 vestigde de luchtvaartmaatschappij zich aan de Herengracht in Den Haag, boven Theater Heerengracht. In 1925 verhuisde het KLM hoofdkantoor naar de Hofweg 9, ook in Den Haag en in 1949 naar de Badhuisweg (later Plesmanweg), eveneens in Den Haag, waar later het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn intrek nam.