• MeerSport

'In één keer behoorde ik tot de top van Nederland'

HOOFDDORP Schaatstalent Naomi Verkerk komt pas net kijken, maar afgelopen vrijdag maakte de 17-jarige Vennepse haar debuut bij de NK afstanden in Thialf. Tot haar eigen verbazing kwam ze in Heerenveen in actie op de 500 meter. Naomi schoof maandagavond aan bij MeerSport-mannen Bas Scharwachter en Rick Middel om te praten over haar verrassende deelname.

De 17-jarige Naomi draait al jaren mee in de top van de junioren, maar nooit eerder mocht ze ruiken aan het hoogste niveau in een volgepakt Thialf. Daar kwam vrijdag dus verandering in. "Eerder dit seizoen had ik een limiet gereden in het Duitse Inzell, waardoor ik mij had geplaatst voor de Holland Cup. Via die weg werd ik de derde reserve voor de NK afstanden. Na twee afzeggingen werd mijn moeder een dag van tevoren gebeld met het nieuws dat ook Ireen Wüst zich had afgemeld voor de 500 meter. Het was natuurlijk heel bijzonder dat ik haar plaats mocht innemen."

Naomi eindigde in de sprint op een 23e plaats in een tijd van 40,85, maar de Vennepse was vooral bezig met alles wat om haar heen gebeurde. "Ik ging onbevangen de wedstrijd in en ik wilde vooral genieten. Dat is ook echt gelukt. De hele dag keek ik mij heen en ik was erg onder de indruk van de muziek en lichtshows. Toen ik mijn hoofd op een groot scherm zag dacht ik: "Wooh, ik ben gewoon op tv!" Echt heel erg cool. In één keer behoorde ik tot de top van Nederland."

Het - voorlopig eenmalig - avontuur in Thialf smaakt volgens Naomi naar meer. "Volgend jaar ga ik sowieso voor een betere prestatie. Ik kijk voorlopig per jaar wat er allemaal gaat komen. Iedere sporter hoopt natuurlijk op de Olympische Spelen, maar misschien is 2022 nog iets te vroeg voor mij. Zolang ik het schaatsen leuk blijf vinden en ik snelle tijden blijf noteren hoop ik dat ik het nog heel lang kan doen."

MeerSport is iedere maandagavond van 20 uur tot 21 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.