• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

12 uur achter elkaar zwemmen in SKWA

HOOFDDORP Het Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp is ook dit jaar het decor voor het ONK Kortebaan zwemmen. Maar dat niet alleen. Het vormde voor voormalig Olympisch Kampioen, Maarten van der Weijden, meteen ook een prima gelegenheid om zich voor te bereiden op de 11 Stedentocht die hij aankomende zomer wil zwemmen.

De twee zwemprestaties vormden een prima contrast. Want terwijl op het ene moment zwemmers probeerden hun afstand zo snel mogelijk te overbruggen, dook donderdagavond rond 19.45 een andere zwemmer in het water om er maar liefst 12 uur in te blijven liggen. Zijn naam: Maarten van der Weijden die al eerdere geslaagde pogingen heeft gedaan om bijzonder lange afstanden te zwemmen.

Zijn nieuwste poging staat gepland voor de zomerperiode onder de titel 11 Stedentocht. Hij wil dan 24 uur in het open water zwemmen. Voor die prestatie moeten wel trainingsuren gemaakt worden, zoals in de nacht van donderdag op vrijdag in het SKWA. Dat kon ook, want het ONK zelf wordt overdag gezwommen. Zoals vrijdagochtend de series en vrijdagmiddag de finales.

Het eerste uur had Van der Weijden overigens nog wel enkele medezwemmers, daarna was het heel stil om hem heen. Uiteindelijk heeft Van der Weijden in 12 uur tijd ruim 50 kilometer gezwommen.