• Trudy Witteman

Aussie op voetbalavontuur

VIJFHUIZEN Eén doel heeft hij: profvoetballer worden. En daarom is Thomas Eijgenhuijsen na de feestdagen niet met zijn ouders mee teruggegaan naar Australië, maar in Nederland gebleven. "Hier zijn mijn kansen vele malen groter."

Thomas, in maart wordt hij 18, woonde tot zijn negende in Monster (Westland) waar hij voetbalde bij VV Monster. En daar, onder de rook van Den Haag, vielen de voetbalkwaliteiten van de zoon van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder, al op. Er ging een streep door zijn ontwikkelingen hier doordat Thomas, in verband met de werkzaamheden van zijn vader Menno, verhuisde naar Perth in Australië. Geloof maar niet dat hij daar met z'n armen over elkaar ging zitten. Ook in down under wilde hij voetballen en werd lid van de amateurclub E.C.U. Ook al om zijn zoon 'in den vreemde' wat te begeleiden werd Menno coach van het jeugdteam. "Maar hij weet niet veel van voetballen hoor", zegt Thomas met een serieus gezicht in het huis van zijn opa Gerard en oma Hilde in Vijfhuizen in afwachting van de ontwikkelingen. Vanwege de feestdagen was het gezin de decembermaand in het dorp aan de Ringvaart. Gerard hoort de kwalificatie lachend aan.

"Dat klopt wel, hoor. Onze zoon Menno heeft ooit een blauwe maandag in de jeugd bij DSOV gespeeld. We hebben niet bijster veel zaterdagen langs de lijn hoeven staan. Hij hield het snel voor gezien." De voetbalkwaliteiten die ervoor zorgden dat Thomas een aantal jaren geleden stage kon lopen bij ADO en Willem II en gescout werd door FC Twente, heeft hij dus niet van zijn vader.  

 

HOGER PLAN Nadat Thomas in Australië eenmaal zijn draai gevonden had werd hem al snel aangeraden om op een hoger plan te gaan voetballen. Hij scoorde wekelijks en dribbelde met groot gemak langs zijn tegenstanders. Het werd Perth Glory FC, een profclub. Niet dat er veel te kiezen was. Perth, een afgelegen stad aan de rand van de woestijn, heeft welgeteld, één profclub.

"Weinig mogelijkheden dus om me echt te ontwikkelen", vertelt Thomas die er vanaf zijn dertiende voetbalt. Met het oog op zijn voetbaltoekomst hakte hij de knoop door: In januari niet mee terug naar huis, maar in Nederland blijven en proberen bij een club onder dak te komen. Zijn schoolopleiding had hij in september al afgerond.

 

STAGE In Australië al kwam Thomas via sociale media in contact met voetbalmakelaar Roger Lespoix in België. Thomas stuurde hem een video op met beelden van wedstrijden én zijn voetbal-cv waarop de nodige internationale toernooien in onder andere Maleisië en Japan prijken. "Er kwam snel een reactie terug. Hij wilde me graag aan het werk zien. Half januari heb ik in Tienen een wedstrijd gespeeld en Lespoix was zó enthousiast dat hij afsprak naar een club te gaan uitkijken waar ik stage zou kunnen lopen."

Om fit te blijven kon Thomas meetrainen met de selectie van DSOV. Geregeld door oud-jeugdvoorzitter Fred Bulk, een schaakvriend van zijn opa. Dezelfde Bulk die er ook voor heeft gezorgd dat inmiddels PEC Zwolle zich gemeld heeft. "Het grappige is dat PEC-trainer John van 't Schip zelf gevoetbald heeft in Australië", is Thomas op de hoogte met de geschiedenis. Voorkeur voor een club in Nederland heeft hij niet. Laag beginnen en vervolgstappen maken, lijkt de verdediger de meest logische volgorde. 

OPTIES Van zijn ouders en grootouders heeft Thomas geleerd dat je in het leven niet uitsluitend op één paard moet wedden. Daarom ook staat al heel lang in zijn agenda: op 10 maart terug naar huis. Voor het maken van de Scholastic Aptitude Test (SAT). Het heeft te maken met Plan B, zoals Thomas het omschrijft. Want stel dat het hier niks wordt, dan wil hij naar Amerika. Om te studeren én te voetballen. "Hoe hoger de score van de test, hoe meer opties er zijn voor een universiteit."

Studeren en spelen in een college voetbalteam, het lijkt hem een prima combinatie. Inmiddels heeft hij via skype een succesvol intakegesprek gehad met de decaan van de universiteit van Ohio. Ook een introductie voor een voorbereidende cursus voor toelating tot de universiteit van Perth die binnenkort wordt gehouden, staat genoteerd.

 

REALIST PEC Zwolle heeft nog geen vervolgstappen gezet en Lespoix moet de afspraken met FC Oss en RKC Waalwijk nog bevestigen. Thomas is een realist. Hij zegt: "Ik moet opnieuw knopen doorhakken. Het liefst blijf ik in Nederland om door te breken bij een club. Maar komt die kans niet en ik doe niks dan mis ik de boot en dat wil ik niet. Ik denk dat ik mij, in afwachting van de ontwikkelingen hier, vooralsnog weer meld bij Perth Glory en mijn licht ga opsteken bij de regionale semiprofclubs."  

Snelle auto's, snel veel geld verdienen in de voetballerij, natuurlijk kent Thomas de verhalen. "Maar je moet je gezond verstand gebruiken", weet hij. "Ik wil zorgen dat ik wat achter de hand hebt voor het geval ik in de voetballerij niet slaag. Studeren dus. Diploma's halen."