• Bas Kaligis/RaceXpress.nl
  • Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Devyan Roest wordt vicekampioen bij de rookies

HOOFDDORP Zijn resultaten waren het bewijs dat hard werken in de kartsport loont, ook al heb je geen groot budget en dito team. Devyan Roest werd zondag tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max knap tweede in de daguitslag.

Daarmee bewees de 12-jarige rijder uit Hoofddorp andermaal dat hij de overstap van viertakt- naar de hoger aangeslagen tweetaktkarts uitstekend heeft verteerd. Het leverde hem bovendien de tweede plaats op in de eindstand van het rookiekampioenschap in de Micromax-klasse.

GETRAIND "Ik ben hier echt blij mee. Gezien alle pech die we dit jaar hebben gehad, vind ik dit wel goed", zei Devyan over zijn vicekampioenschap bij de rookies en zijn fraaie dagresultaat. "Ik heb dit jaar heel veel getraind. We zijn dit jaar maar twee weekends thuis geweest." Want als hij in het weekeinde geen wedstrijden rijdt, dan traint hij.

Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, weet de talentvolle rijder uit Noord-Holland. "Ik heb dit jaar geleerd om niet bang te zijn iemand in te halen. Dat je de kart ernaast moet zetten en laten staan." Bovendien werkt zijn school, basisschool Tabitha in Hoofddorp, goed mee aan zijn kartactiviteiten. Zo kan hij tijdens NK-weekenden op vrijdag 'gewoon' deelnemen aan de vrijdagtrainingen.

SNELLERE KART Zijn prestaties dit seizoen vallen op, want na enkele jaren in viertaktkarts debuteerde hij dit jaar in het NK voor tweetaktkarts. Dat betekende een andere en vooral snellere kart en een stuk competitiever deelnemersveld. Toch had Devyan er ogenschijnlijk geen enkele moeite mee zich aan te passen aan het hogere niveau. "In het begin van het seizoen moest ik wel even wennen hoor", zei hij. "Ik heb dit jaar ook veel pech gehad. Ik ben een aantal keer van de baan gereden en we hebben ook wat motorische problemen gehad."

Dat hij desondanks nog tweede is geworden bij de rookies is een prestatie van formaat. Het is het impliciete bewijs dat niet opgeven loont. Dat geldt overigens ook voor zijn team dat behalve hemzelf uit zijn vader en moeder en zijn vaste monteur Stephan Osinga bestaat. Hoewel het budget niet te vergelijken is met dat van sommige andere teams, slaagt Devyan er toch in voorin mee te kunnen. Ook al heeft hij maar één motor tot zijn beschikking. "We vullen elkaars tekortkomingen aan", onthulde vader Rob. "En Devyan geeft veel goede feedback over de kart. We begrijpen elkaar goed."

SNELHEIDSDUIVEL Gevraagd naar zijn mooiste raceweekeinde van het seizoen, noemde de jonge snelheidsduivel het afgelopen weekeinde op circuit De Landsard. "We gingen eindelijk echt hard. Ik heb goed verdedigd en ingehaald. Bijna alles ging goed", legde hij uit.

Vader Rob was trots. Ook voor hem voelde de tweede plaats in Eindhoven haast als een overwinning. "We doen alles zelf. We hebben maar één motor en geen 'dataman'. Dan komt het aan op slimme keuzes maken. Bovendien is Devyan heel leergierig. Hij gaat tijdens een racedag bij alle andere klassen kijken om er wat van te leren. Ook kijkt hij heel veel kartfilmpjes op YouTube. Op die manier kun je jezelf ook verbeteren. Hij heeft vandaag een heel mooi dagresultaat behaald. Beter kon het vandaag niet."