• Luca Loogman rijdt vooraan met startnummer 12.

    Eigen foto
  • Eigen foto

Racetalent Luca Loogman (15) bij vijfde NK al naar het podium

BADHOEVEDORP Luca Loogman heeft op de kartbaan in Strijen de eerste NK-beker uit zijn nog korte kartcarrière in de wacht gesleept. Het 15-jarige karttalent uit Badhoevedorp werd derde in de Rookie4Shift-klasse, de eerste schakelklasse in het viertakt karten.

De klasse kent coureurs met al jarenlange ervaring, maar Loogman weet zich hier dit seizoen goed tussen te rijden. "Ik ben hier erg tevreden mee, dit is pas mijn vijfde NK en al gelijk mijn eerste beker. Die staat op een mooie plaats thuis."

KARTLICENTIE Loogman begon nog niet zo lang geleden met het beoefenen van de kartsport. "Ik wilde altijd graag karten en toen zijn we een keertje wezen karten bij Raceplanet van de familie Bleekemolen. Daar heb ik ook mijn kartlicentie gehaald en later kwam ik bij de Kartschool van Kartcentrum Lelystad. We hebben de mogelijkheden besproken en ik heb zelf voor de nieuwe Rookie4Shift-klasse gekozen. Het is een gave klasse. Ik had qua outdoor karten nul ervaring en ik vind het geschakeld racen leuker dan de automaat. Schakelen en sturen houd je lekker bezig."

De vijfde wedstrijd van het NK van Chrono Karting werd gehouden op de kartbaan in Strijen. Een compacte baan waar je echt leert sturen en racen. "Het is een technisch circuit. De eerste paar trainingen verliepen niet volgens plan. Voor de kwalificatie hebben we het gevonden hoe we ons konden verbeteren en daarin reed ik de vierde tijd."

OP KOP In de races zat Loogman er telkens goed bij. "In de eerste race kwam ik als derde over de finish, maar klom ik nog een plekje na een straf van iemand voor mij. De tweede race ging best wel goed. Ik reed een tijdje op kop, maar werd ingehaald door Mika Vos en finishte uiteindelijk als derde. Het overall podium kon ik ruiken. In de derde en laatste race moest ik als derde starten en ben ik vierde geworden, maar omdat ik in de andere manches ook goede uitslagen had gereden, wist ik dat ik kans had op het podium. Dat had ik niet verwacht, ik kart pas sinds dit jaar en dit is mijn eerste seizoen. Een eerste beker is zeker speciaal, hopelijk het begin van meer."

Het seizoen begon dit jaar met een koude en natte race in Lelystad. "Dat was nog een drama", weet Loogman. "Dat was mijn allereerste race. Bij de tweede wedstrijd in Berghem heb ik niet meegedaan. Tijdens het derde NK in Assen ging het al beter. Leuke baan ook. Daar reed ik in de kwalificatie de vierde tijd, alleen ging het in de races nog wisselvallig. Ik miste duidelijk wat perfectie en race-ervaring. De anderen racen al een paar jaar of nog langer. Die ervaring mis ik, maar ik zet door. Dit podium in Strijen geeft wel een boost."

TECHNISCH In zijn eerste jaar heeft Loogman veel geleerd. "Je rijdt niet zomaar vooraan. Karten is ook technisch en we leren elke race over bandenspanning en afstelling. De Rookie4Shift is de eerste viertakt klasse met schakelkarts. Volgend jaar wordt het veld groter, maar tot nu toe vind ik het erg leuk. Dit is jaar is echt om ervaring op te bouwen. Ik doe het samen met mijn vader die mijn monteur is. Hij heeft zelf een jaar of 10 aan trialsport in de auto gedaan."

Vader Ad Loogman vindt het super dat zijn zoon geniet van het karten. "Bij ons is het normaal dat we met de kinderen dingen doen. De aandacht gaat naar de kids en mijn dochter Rosa doet aan paardrijden. We karten met Luca en het is leuk om te zien dat hij progressie boekt. Hij luistert goed naar alle informatie en zet dit om om sneller te worden. We zijn trots op onze kids."

DROOM Na de kartsport wil Luca graag verder in de autosport. "Welke karter wil dat nou niet? Ik droom ook van de autosport, maar voor nu wil ik eerst veel ervaring opdoen in het karten."