• Rivas werd dit weekend Nederlands Kampioen met haar ploeg en won brons tijdens het duet.

    pr

Badhoevedorpse Frida Rivas Nederlands kampioen

BADHOEVEDORP Synchroonzwemster Frida Rivas zwom afgelopen weekend in het Sloterparkbad in Amsterdam het Nederlands Kampioenschap. Haar deelname was niet bepaald onverdienstelijk. De twaalfjarige Rivas bereikte met haar ploeg, De Dolfijn, de eerste plaats. Vervolgens won ze ook nog eens een bronzen medaille tijdens het duet met Vera Krasnova, haar duopartner.

De jonge Rivas is na afgelopen weekend een ervaring rijker door twee prijzen te winnen. "Ik vond het een ontzettend mooie ervaring om mee te maken", vertelt Rivas. Haar deelname was niet voor het eerst. "Vorig jaar had ik wel meegedaan, maar won ik niets. Nu dus wel. Het was uiteindelijk geweldig om in het midden van het podium te staan en daar de eerste prijs in ontvangst te nemen."

De Badhoevedorper wist met haar team aan de verwachtingen te voldoen, al kwam de teamprestatie enigszins uit de lucht vallen. "Voor mijn groep kwam het wel als een verrassing dat wij de eerste plaats bereikten, want we hadden verwacht dat we tweede zouden worden. Waarom wij dat dachten? Er was een groep die normaal hoger haalt met techniekpunten. Ons team deed het echter zo goed dat wij eerste werden met techniekpunten."

TRAININGEN Een prachtige prestatie. Zeker als je hoort dat de synchroonzwemster een volledig seizoen erover deed om met haar team de oefening te kunnen tonen, net als ieder ander team. Dat de oefening dan tot in de puntjes is uitgevoerd en wordt beloond met een eerste plaats op een NK, is een prestatie om trots op te zijn. "We trainen er ontzettend hard voor als team. Hoe vaak we dat doen? Drie keer in de week trainen we na schooltijd. Dat is voor mij uitstekend te combineren met school, zeker omdat ik de sport zo leuk vind om te doen. Als daar dan zo'n prijs tegenover staat, dan is het vele trainen niet helemaal voor niets geweest", vertelt Rivas trots.
LIEFDE VOOR WATER Eén ding is duidelijk: Rivas en synchroonzwemmen zijn met elkaar verweven. De liefde voor het water staat bij haar voorop, synchroonzwemmen is daar een logisch gevolg van. "Ik houd erg van zwemmen en in het water zijn. Al die oefeningen die je doet, geeft bovendien een enorme kick. En dat maakt het ook zo leuk. Ik ben inmiddels al vier jaar bezig, wordt elk jaar beter en wil de sport nog vele jaren beoefenen."

EK Nederlands Kampioen worden bij de junioren is prachtig, maar Rivas heeft de komende jaren meer doelen. Zo hoopt ze de komende tijd nog een aantal keer één of meer prijzen te pakken tijdens het NK. "Ik wil graag nog eens met een duet en solo de eerste plek behalen op het NK." Daarnaast heeft Rivas nog meer doelen om het beste uit zichzelf te halen. 'En misschien nog eens een Europees Kampioenschap bereiken. Dat laatste wordt denk ik pas met de senioren", aldus Rivas. Of we haar de komende jaren vaker op het podium zien staan tijdens een groot toernooi, moet de tijd uitwijzen. Het Nederlands Kampioenschap kan ze in ieder geval alvast van haar lijstje wegstrepen.

 

Jordi Smit