• Wassink: - Op de Olympische Spelen staan zou geweldig zijn. -

    René Lagerwaard

Badmintonner Brian Wassink ziet OS 2028 als ultieme doel

NIEUW-VENNEP De badmintoncarrière van Brian Wassink begint steeds meer vorm te krijgen. Het 17-jarige talent speelt ook dit jaar vele internationale toernooien en verlengde voor 2 jaar zijn contract bij zijn sponsor FZ Forza. Wassink begon dit seizoen goed door tweede te worden bij de heren dubbel tijdens de Irish open U19. Zijn ultieme doel: de Olympische Spelen van 2028.

Weinig mensen weten het, maar badminton is de snelste racketsport ter wereld. De gemeten topsnelheid van een shuttle is maar liefst 342 kilometer per uur. Het is dan ook niet voor niets dat Wassink veel trainingsuren nodig heeft om zijn niveau te halen. "Ik train ongeveer 22 uur per week." Wassink heeft onder meer kracht- en conditietraining. Voor badminton heb je namelijk veel explosiviteit nodig om in de top mee te doen. "Als we in voorbereiding zitten voor een toernooi over 6 weken, dan gaan we de eerste 4 weken lange oefeningen doen."

JEUGDSELECTIE Wassink heeft al vele jaren ervaring op de badmintonbaan: de Hoofddorper speelt sinds zijn 6de badminton. Hij speelt nu in het tweede team van Duinwijck (eerste divisie), bovendien maakt hij deel uit van de nationale jeugdselectie onder de 19. Vorig jaar was Wassink in het dubbelspel achtste van Europa (jeugd) en dit jaar eerste op het NK junioren. "Dat was mijn eerste. Eigenlijk deed ik het daar elk jaar wel goed, maar het lukte mij nooit eerste te worden. Nu dus wel."

Sinds een jaar is Wassink op Papendal te vinden, waar hij extra trainingsuren gebruikt om beter te worden. "Badminton zit nu weer bij de NOC*NSF. Ze hadden daar een aantal plekken vrij en die kans heb ik gepakt. Ik train daar twee keer per dag. Toen ik nog niet op Papendal zat, was ik meer aan het reizen dan dat ik aan het trainen was. Nu is het zo gemakkelijk, want ik ben er binnen 5 minuten."

Eind augustus speelde Wassink zijn eerste toernooi van het seizoen: de Irish open U19. Het talent behaalde tijdens de gemengd dubbel de halve finale en bereikte de tweede plaats bij de heren dubbel. "Natuurlijk hadden we liever eerste geworden, maar qua spel was het goed. We lieten het op het eind een beetje liggen."

GESELCTEERD Als klap op de vuurpijl maakte Wassink na het toernooi bekend dat hij is geselecteerd voor de Wereld Jeugdkampioenschappen in Toronto. "Ik weet niet precies wat ik moet verwachten, maar ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Ik weet dat het wereldniveau is, dus ik weet wel wat me te wachten staat qua spel, maar nog niet wat de beleving is en wat er gaat gebeuren."

Wassink weet exact waar hij in de toekomst terecht wil komen. Zijn droom is om in 2028 in de Olympische Spelen te staan. Die worden dat jaar in het Amerikaanse Los Angeles gehouden. Met deelname aan het evenement zou Wassink al blij zijn, want hij weet dat de Aziatische landen normaliter te sterk zijn. "Daar staan zou al geweldig zijn."