• Jan van de Bilt

Basketballers Moerman Boy's naar landelijke finale

HOOFDDORP De Moerman Boy's zijn erin geslaagd zich te plaatsen voor de landelijke basketbalfinale. Zaterdagavond 29 april werd wel verloren in Rosmalen tegen Black Eagles, maar het puntenverschil was kleiner dan het puntenverschil tijdens de gewonnen thuiswedstrijd. De landelijke finale is op zondag 14 mei in Zwolle.

Black Eagles schoot werkelijk uit de startblokken en nam meteen een voorsprong van 8 punten. Black Eagles bleef doordrukken en bij een 10 punten achterstand was het tijd voor een time out om de boel op de rails te krijgen. Verdedigend gaven de Hoofddorpers te veel ruimte weg, dit samen met een paar ballen die ook nog eens een beetje gelukkig vielen voor de Eagles, zorgden ervoor dat de Moerman Boy's in deze eerste fase achter de feiten aanliepen. Toch konden de Moerman Boy's in de laatste minuten een paar goede scores noteren zodat het einde van het eerste kwart bereikt werd met een 5 punten achterstand.

Het tweede kwart bleef Eagles meer scoren dan gewenst was. De Moerman Boy's gaven steeds een metertje te veel ruimte weg. De schoten vielen steeds goed voor de Eagles en de achterstand bedroeg op een gegeven moment zelfs 12 punten, wat teveel zou zijn om naar de finale te gaan. Scorend ging het niet eens zo slecht bij de Moerman Boy's, het probleem lag echter in de defense. In de laatste minuten van het tweede kwart waren er dan toch een paar balwinsten uit de defense die resulteerden in een paar mooie breaks en dus easy scores om de achterstand bij rust weer terug te brengen naar 7 punten. Ruststand 38-31.

De kleedkamer werd gebruikt om de mannen weer op scherp te zetten. De 38 punten tegen in de eerste helft was het hele seizoen nog niet gebeurd. De inbal zorgde meteen voor een score voor de Moerman Boy's, wat toch een beetje verlichting gaf. Verdedigend stond het weer ouderwets en er werden slechts 9 punten tegen toegestaan. Het einde van het 3e kwart werd met één punt achterstand bereikt, waardoor de situatie er voor de Moerman Boy's er meteen weer beter uitzag. Met 6 punten van Ruben Ludolph, 5 punten van Fons van Leeuwen en 2 punten van Rogier Drijver en Jort Wessels maakte men 15 punten dit kwart en was de achterstand nog maar één punt.

Zaak dus om het 4e kwart weinig punten tegen te krijgen om zo niet in de moeilijkheden te geraken en de spanning voor te zijn. In de eerste 4 minuten maakte Eagles 5 punten en was de voorsprong alweer 6 punten. Rinze Bakker nam nu het voortouw voor de Hoofddorpers en hield met twee scores Hoofddorp prima in de race bij 55-52. Met nog een score van Rogier Drijver moest Eagles wel de klok spelen en Hoofddorp op de vrije worp lijn zetten om zo genoeg balbezit te krijgen. De vrije worpen van Nick Visser en Fons van Leeuwen gingen er echter allemaal in en zo kon de wedstrijd beëindigd worden met een 57-56 verlies. Maar de marge die thuis opgebouwd was, was genoeg voor de finale.

Op de foto staande v.l.n.r.: Frank van der Sluijs, Cor Guldemeester (coach), Jordan van Dijkum, Nick Visser, Kas Kinkhorst, Wouter Wallaart, Tom de Leeuw, Ruben Ludolph, Jort Wessels en Maarten den Heeten.

Zittend v.l.n.r.: Fons van Leeuwen, Rinze Bakker, Benjamin van Muijen, Rogier Drijver en Mitchell Hoekstra.