• Met groot enthousiasme neemt de jeugd de baan in gebruik.

    Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

BMX-baan enorme stimulans wielerclub De Bataaf

ZWANENBURG "Na een zwangerschap van twee jaar is onze droombaby geboren. De Bataaf heeft een van de mooiste BMX-banen van Nederland". Geestelijk vader Wout Maerten, voor al zijn inspanningen benoemd tot Lid van Verdienste, is 29 juni een gelukkig mens. Hij is niet de enige.

Iedereen met een oranje-zwart hart is trots en heeft het kippenvel duimendik op de armen staan als sportwethouder Mieke Booij om exact 14.30 uur op de knop drukt waardoor het starthek voor de allereerste maal valt en de jeugd de indrukwekkende wedstrijdbaan inwijdt. "Hoeveel mooier is dit niet dan maar achter een computer te hangen of met een mobieltje in de weer te zijn. De baan past in onze visie om de jeugd aan het bewegen te krijgen", zegt clubvoorzitter Weite Haaijer met trots in zijn stem.

GEPRESTEERD Trots op wat er de afgelopen twee jaar gepresteerd is. Door zijn 'grote steun en toeverlaat' Wout en machinist Ronald Haaijer 'die er altijd was'. Door de grote groep vrijwilligers voor wie niets te veel was en niets te veel is. Tot aan de 92-jarige Jan Cornelissen aan toe. "Als bestuur zijn we dankbaar dat onze mooie club gedragen wordt door heel veel betrokken leden. Een sprekend voorbeeld is Wout Maerten die hier zowat dag en nacht was. Met deze monsterklus heeft hij een geweldige prestatie geleverd en het is mij een grote eer dat ik kan zeggen dat het bestuur hem heeft benoemd tot Lid van Verdienste."

Een langdurig applaus volgt. Zo voor de troepen moeten staan met alle ogen op zich gericht, is niks voor Wout. Veel liever sneed hij de stalen luifel van de Expo in zijn woonplaats Vijfhuizen in stukken om die te kunnen gebruiken voor de aanleg van de baan of versierde hij keerwanden voor de vijf meter hoge startheuvel.

AVIOBRUG Zonder vrijwilligers geen BMX-baan, zonder sponsors was dat ook niet gelukt. "De baan is mede mogelijk gemaakt door heel veel sponsors die menskracht en materieel ter beschikking hebben gesteld en door de grote geldschieters provincie Noord-Holland, de J.C. Ruigrok Stichting en het Schiphol Fonds", laat Weite Haaijer voor de opening weten. Maar vlak de gedreven voorzitter zelf ook niet uit. Op de luchthaven voor een gesprek met het Schiphol Fonds zag hij een Aviobrug staan. Ongebruikt. Weite wist wel een bestemming. "De Schiphol Group bood hem ons aan. Een koninklijk gebaar. Inmiddels staat hij bij de baan. We gaan er toiletten in maken."

Sinds BMX een Olympische sport is groeit bij De Bataaf het aantal leden snel. Met 13 begonnen zijn dat er naar verwachting eind van het jaar al vijftig, waaronder veel jeugd. "Goed voor de toekomst van de club", zegt wethouder Booij op de top van de startheuvel met een prachtig uitzicht op de indrukwekkende kombochten. "Ik ben onder de indruk van deze baan en ben blij dat de club, ondanks tegenslagen, heeft doorgezet."

EIGEN BAAN De eerste droom van Wout is uitgekomen. De BMX-ers van de Bataaf hebben hun eigen baan. Een die voldoet aan alle eisen van de KNWU. Nu de tweede droom nog. En die is dat er binnen drie jaar op de baan internationale wedstrijden gehouden worden.

Frans Witteman