• Markus

Bob Markus Nederlands kampioen

HOOFDDORP De pas 17-jarige Hoofddorper Bob Markus heeft het afgelopen weekend een prima prestatie geleverd op de wielerbaan in Alkmaar. In een tijd van 3:25:773 werd hij Nederlands kampioen op het onderdeel individuele achtervolging voor junioren.

Het werd een prima bekroning van een toch al succesvolle laatste maand van 2017. Want Markus werd een week er voor nog 3e bij het NK Omnium in Apeldoorn, 2e bij NK ploegen achtervolging en 3e bij het NK Derny. Prima prestaties dus voor de renner die 10 jaar geleden bij HSC De Bataaf in Zwanenburg 'op de weg' kennismaakte met het wielrennen, maar die zich in de loop der jaren steeds beter begon thuis te voelen op de baan. Met als voorlopig hoogtepunt zijn deelname aan het EK in Portugal voor junioren. "Een prachtige ervaring", weet hij zich nog te herinneren. Vooral door het grote aantal deelnemers uit het buitenland. "Dat waren echt sterke tegenstanders."

Of hij die de komende maanden weer gaat ontmoeten, weet hij nog niet. Daarvoor moet hij eerst nog geselecteerd worden voor het EK dat in de eerstkomende zomer verreden wordt. Iets waar hij overigens wel op hoopt.

Daarvoor rijdt hij in ieder geval nog wel mee tijdens twee interlands in Apeldoorn en Gent. Die staan al op zijn wielerkalender waar hij ook de maand september, bij wijze van spreken, met rood omcirkeld heeft. Dan wil het wielertalent beginnen aan zijn studie Nautisch Business Management, een HBO-opleiding in Driebergen. Dat betekent op kamers gaan wonen en veel aandacht voor de studie. Of daar de noodzakelijke uren wielrentraining bij passen, dat is een vraag die hij zichzelf al heeft gesteld. Ook al zijn het 'maar' zo'n 8 uurtjes, waar anderen er gemiddeld 15 maken.

"Ik wil het fietsen absoluut niet missen. Maar ik moet ook verder kijken en ik verwacht op dit moment dat er geen profcarrière in zit. Daarom ga ik per september 'aan de studie' maar probeer ik het fietsen wel bij te houden. Wellicht kan ik dan na vier jaar weer serieus gaan fietsen, maar dan wel met een diploma op zak."