• Casimir Schmidt doet zijn oefening op het voltigepaard.

    KNGU

Casimir Schmidt is topfit voor deelname aan het EK

HOOFDDORP Casimir Schmidt begon op zijn vijfde bij turnvereniging SV Pax in Hoofddorp en ontdekte daar talentvol te zijn in de sport. De topsporter is inmiddels uitgegroeid tot een allround turner die al aan menig groot toernooi heeft deelgenomen. Na een ontspannen voorseizoen en het NK in Ahoy Rotterdam is Schmidt klaar om met het Nederlandse team te presteren op het EK in Glasgow.

LANG VOORSEIZOEN "Het is een ander seizoen dan normaal. We hebben altijd het EK in april of mei, het NK in juni en het WK in oktober. Alleen dit jaar is het EK verplaatst naar begin augustus, waardoor we een rustig voorseizoen hadden. Waar we normaal al druk bezig zijn voor het EK, hebben we nu heel veel tijd gehad om nieuwe elementen te trainen en de moeilijkheid te verhogen." Hoewel Schmidt in het voorseizoen geen druk van een grote wedstrijd had, betekent het niet dat hij minder deed tijdens de trainingen. "Het is wel hard trainen, maar wat minder de wedstrijdfocus. Dat vind ik op zich ook wel relaxed."

PODIUMPLAATS Schmidt behaalde in juni met zijn derde plek een podiumplaats tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in Ahoy Rotterdam. "Dat was een prima prestatie. Mijn doel was om bij de beste drie allrounders te zitten en dat lukte. Alleen ik maakte nog behoorlijk veel fouten. De nummers een en twee eigenlijk ook, dus het zat dicht bij elkaar. Het had dus alle kanten op gekund, maar het was fijn voor mezelf dat ik er goed bij zat en dat ik vooral veel nieuwe dingen heb gedaan die allemaal goed zijn gegaan. De gemaakte fouten kwamen niet door de nieuwe oefeningen, maar waren een resultaat van oververmoeidheid."

EK IN GLASGOW Afgelopen week maakte bondscoach Bram van Bokhoven bekend dat Schmidt bij de turnselectie zit voor het EK in Glasgow dat in augustus plaatsvindt. Een formaliteit wil de 22-jarige topturner het niet noemen. "Uiteindelijk moet je tijdens de kwalificaties bij een van de twee oefeningen knallen. De bondscoach kan weten hoe goed je bent, maar als je het twee keer niet laat zien, dan zit je er gewoon niet bij. Er zijn acht mannen voor vijf plekken, wat betekent dat je er drie moet verslaan."

Het Nederlandse team wil in Glasgow een plaats in de top vijf bemachtigen. Het Nederlands record is van vier jaar geleden, toen de mannen de zesde plaats behaalden. "Je weet als je top vijf turnt, dat je nooit weet wat er nog meer mogelijk is. Of we veel concurrenten hebben? Ja, absoluut. Het wordt al lastig om de finale te halen, maar ik hoop dat we dat gaan halen. Daar gaan we hard voor strijden."

VERBETERPUNTEN In aanloop naar het EK ziet Schmidt voldoende verbeterpunten. "Voor de aankomende tijd, richting het EK toe, denk ik op het gebied van netheid. De oefeningen zitten er nu redelijk in, dus dan moet je ervoor zorgen dat het zo netjes mogelijk gaat. We blijven de oefeningen herhalen en hopen dat het steeds beter wordt."