• Eigen foto
  • Eigen foto

Danny Kroes na 4 uur als eerste over streep in Zandvoort

VIJFHUIZEN Autocoureur Danny Kroes heeft van zich doen spreken tijdens de tweede race van het Winter Endurance Kampioenschap (WEK) op het circuit van Zandvoort. De Vijfhuizenaar (19) was zaterdag de sterkte in Divisie II. Het zorgde voor het nodige zelfvertrouwen en deed hem enthousiast vooruitblikken op het komende seizoen.

"Heel veel meters maken is belangrijk", doelde Kroes op de gewonnen vieruursrace op het fameuze circuit in de duinen. "Het is lekker het seizoen te kunnen beginnen met veel tijd achter het stuur. Het is ook een leuke race omdat je veel ervaring kunt opdoen. En de omstandigheden waren heel divers. Het is droog geweest, we hebben met slicks op een natte baan gereden, we hebben in het donker gereden. Daar leer je van, dat neem je allemaal mee naar de volgende races."

TWEEDE JAAR Die rijdt Kroes normaal gesproken in het TCR Europe-kampioenschap. De door Worldstream gesteunde coureur gaat dit seizoen aan zijn tweede jaar in de titelstrijd beginnen. Dat hij snel is, liet hij vorig jaar al zien tijdens de race in Zandvoort, toen hij derde werd in de prestigieuze toerwagenklasse. In 2019 moeten daar wat de talentvolle coureur betreft dus de nodige podiumplaatsen aan worden toegevoegd. Voor welk team hij dit jaar gaat rijden, is op dit moment nog niet duidelijk. Wel verwacht hij die duidelijkheid op relatief korte termijn te hebben. "We zijn bezig met een paar teams, ik kan niet zeggen welke, maar het ziet er goed uit."

LEUK CIRCUIT Zijn eerste race van het TCR Europe-kampioenschap wordt in het laatste weekeinde van april gehouden op de Hungaroring in Hongarije. Wat Kroes betreft een uitstekende locatie voor de openingsrace. "Ik vind het een leuk circuit. Ik verwacht dat als het rondkomt met één van de teams waar ik mee praat, ik een heel sterke auto heb. Met mijn ervaring van afgelopen jaar moet een goed resultaat erin zitten."

Hoewel die eerste race nog even op zich laat wachten, heeft de race in Zandvoort van zaterdag ervoor gezorgd dat de Vijfhuizenaar met het nodige zelfvertrouwen naar de seizoensstart kan toewerken. "Ik heb voor het eerst in het donker gereden. Het was echt superdonker, dat was leuk." Toch vond hij dat die omstandigheid het racen er niet echt moeilijker op maakte. "Het perfecte rondje kende ik al uit mijn hoofd. Ook al zag ik bijna niks, ik voelde bijna geen verschil. Ik reed dezelfde rondetijden als overdag. En nu weet ik dat ik alle omstandigheden goed ben."

TOP VIJF Uiteindelijk zal Kroes pas tevreden zijn als hij in het TCR Europe-kampioenschap erin slaagt in de top vijf te eindigen. "Dat moet ik gewoon zien te halen als ik verder wil komen. Ik wil naar het WTCR (de World Touring Car Cup, het WK, red.). Dit jaar moet dan ook het laatste jaar in het TCR Europe-kampioenschap worden. Als ik voldoende goede uitslagen rijd, is dat ook realistisch."