• MeerSport
  • MeerSport

Den Braber stopt met zwemmen

HOOFDDORP De Haarlemmermeerse topsporters zijn, zoals ieder jaar, weer in het zonnetje gezet. In theater De Meerse werd op maandag 6 maart in drie categorieën een winnaar bekend gemaakt tijdens het gala 'Haarlemmermeerse sporter van 2016'. Als presentatoren van hét sportprogramma van Haarlemmermeer waren MeerSport-mannen Bas Scharwachter en Rick Middel er uiteraard bij.

Topsport Haarlemmermeer en Sportservice Haarlemmermeer droegen per categorie drie genomineerden aan. De afgelopen weken kreeg het publiek de kans zijn stem uit te brengen op zijn favoriet. Aan de hand van die stemmen, en de inbreng van een vakkundige jury, werden de winnaars bepaald. Wethouder Adam Elzakalai overhandigde de prijzen in de categorieën 'Haarlemmermeerse Topsporter van 2016 (18 jaar en ouder)', 'Haarlemmermeers Sporttalent van 2016 (tot 18 jaar)' en 'Haarlemmermeers Sportteam van 2016'.

Zwemster Lisa den Braber, turner Casimir Schmidt en wielrenster Amy Pieters. Het is geen misselijk clubje dat genomineerd was voor 'Topsporter van 2016'. Lisa den Braber, die op de Paralympische Spelen van 2016 brons pakte op de 100m schoolslag, kwam uiteindelijk bovendrijven als winnaar. "Ik ben er heel blij mee en had het zeker niet verwacht. Het is mooi dat het publiek mijn prestaties waardeert", zegt Lisa wanneer zij aanschuift bij MeerSport.

Ondanks haar plek bij de absolute top heeft Lisa besloten een punt achter haar carrière te zetten. "Ik twijfelde al wat langer of ik door wilde gaan. En ik heb altijd gezegd dat wanneer ik stop, ik stop na een Paralympische Spelen en niet na een EK of WK. Ik weet niet meer precies wanneer ik de knoop heb doorgehakt. Maar ik heb veel gesprekken gehad, thuis en met de nieuwe coach van de bond. Het was een moeilijke beslissing. Heel veel mensen uit het zwemteam hadden niet verwacht dat ik zou stoppen".

Spijt heeft Lisa niet van haar beslissing. "Ik ben inmiddels al drie weken fulltime aan het werk en dat bevalt heel goed. Ook volg ik een opleiding tot directiesecretaresse en die hoop ik in december af te ronden", zegt Lisa.

TALENT VAN HET JAAR Voor het derde (!) jaar op rij ging de 17-jarige Merel van de Marel aan de haal met de titel 'Haarlemmermeers Sporttalent van 2016 (tot 18 jaar)'. De hardloopster versloeg tennisser Jesper de Jong en karter Rinus van Kalmthout. "Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. De concurrentie was groot, de andere kanshebbers zijn ook heel goed. Maar ik voel me vereerd en ben trots op de prestatie die ik heb neergezet", zegt Merel.

Haar uitverkiezing heeft Merel onder meer te danken aan een gouden plak op de 1500 meter indoor én outdoor op het NK en een derde plek op het EK Cross junioren team. Momenteel kampt Merel met een blessure waardoor zij even aan de kant staat. "Het is een scheenblessure en de eerste blessure die ik heb opgelopen. Gelukkig kreeg ik van de sportarts te horen dat die minder erg is dan gedacht. Ik moet drie weken rustig aan doen en daarna kan ik weer gaan opbouwen".

TEAM DANCETY In de categorie 'Haarlemmermeers Sportteam van 2016' maakten dames de dienst uit. De danseressen van team Dancety van dansschool Ponne versloeg de turndames van SV Pax en synchroonzwemsters van ZPCH. "Winnen went nooit, we zijn er heel blij mee", zegt een teamlid, gevolgd door gejuich van haar mededanseressen. Team Dancety leverde in 2016 een uitmuntende prestaties door onder andere wereldkampioen in Small Group Adults Master Klasse te worden.

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.