• MeerSport

"Droom om Nederland te mogen vertegenwoordigen"

HOOFDDORP Ook op Sinterklaasavond ging het werk voor de mannen van MeerSport, Bas Scharwachter en Rick Middel, gewoon door. In de studio ontvingen zij de Zwaanshoekse hardloopster en supertalent Merel van de Marel (17).

Merel heeft in haar nog prille carrière de prijzenkast al aardig weten te vullen. In 2015 werd zij onder meer Europees Jeugd Olympisch-kampioen én Nederlands kampioen op de 1500 meter. Vijf jaar geleden had Merel echter nog geen idee dat deze hardloopsuccesen voor haar in het verschiet lagen.

"Ik zat zo'n vijf jaar geleden nog op hockey toen ik meedeed aan een hardloopwedstrijd. Daarbij werd ik onverwachts eerste. Nadat ik had gewonnen hoorde ik van iemand dat het meisje dat achter mij was geëindigd Nederlands kampioen was. Ik ben met haar gaan praten en toen dacht ik 'hier moet meer inzitten voor mij'. Zo is het begonnen", vertelt Merel.

Rick vraagt zich af of Merel dan echt zo'n enorm talent is. "Aan het begin heb ik veel gewonnen op talent en nu ben ik meer specifiek aan het trainen. Met alleen talent red je het niet, maar het kan je wel ver brengen".

EK CROSS Dat talent gebruikt Merel niet alleen op de atletiekbaan, ze doet ook aan cross. Een variant waarbij wordt hardgelopen op onverharde paden en in het bos. "Ik doe het crossen al een aantal jaar en het bevalt me heel goed. Het is voor de afwisseling ook erg leuk. Soms moet je over boomstammen springen en door de modder of het zand", zegt Merel. "Het is ook een stuk zwaarder dan op de baan, het is langer lijden."

Merel kwalificeerde zich samen met haar teamgenoten onlangs voor het EK Cross dat zondag 11 december wordt gehouden in het Italiaanse Sardinië. "Ik mag daar Nederland vertegenwoordigen. Dat is echt een droom die uitkomt", zegt Merel enthousiast.

"Het EK in mijn leeftijdscategorie gaat tot twintig jaar oud. Dus dat wordt lastig, aangezien ik zelf zeventien ben. Vergeleken met de meeste deelnemers ben ik nog maar een meisje, terwijl zij al volwassen zijn. Zij trainen misschien wel tien keer per week, zelf train ik vijf keer per week. Ik heb een gesprek met de bondscoach gehad en zij verwacht dat ik tussen de twintigste en dertigste plaats eindig. Met een plek in de top dertig mag ik heel tevreden zijn", benoemt ze haar ambities.

"Als ploeg maken we wel kans op een medaille. Dat wordt aan de hand van een puntensysteem bepaald en de bondscoach zei daar vertrouwen in te hebben."

SUSHI Door de uitzending heen toonden Rick en Bas een bovengemiddelde interesse in de voeding van Merel. Hoe belangrijk is gezond eten in het leven van een topsporter? "Heel belangrijk. Ik ga ieder half jaar naar een sportdiëtiste en zij meet bijvoorbeeld of ik langer ben geworden en wat mijn vetpercentage is. Vervolgens kijk ik of ik qua voeding goed bezig ben of misschien dingen moet aanpassen".

"Je moet de balans vinden tussen niet te zwaar of te licht worden. Als je te zwaar bent moet je die kilo's toch meenemen tijdens het rennen. En als je te licht bent, mis je power. Maar als je let op je eten en niet te vaak naar de McDonald's gaat, komt het helemaal goed. Hoewel je mij meer een plezier zou doen met sushi, dat vind ik heel lekker."

En dat laatste was 'Sinterklaas' na wat research al te weten gekomen. Op pakjesavond konden de mannen van MeerSport Merel uiteraard niet met lege handen naar huiswaarts laten keren. Zij kreeg dan ook een doosje met daarin haar lievelingseten, sushi, mee naar huis. En daar was Merel héél blij mee. "Superleuk! Hartstikke bedankt. Zalm, komkommer, heerlijk!"