• HCnieuws.nl

EK-honkbal op eigen bodem

HAARLEMMERMEER Honkballiefhebbers kunnen de komende dagen hun hart ophalen. Want van 9 t/m 18 september strijden de twaalf beste honkballanden van Europa om de Europese titel. De speelvelden liggen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep, gastheren zijn Hoofddorp Pioniers en Vennep Flyers.

Het Nederlands team mag de komende dagen haar titel als Europees kampioen verdedigen. Dit keer niet in een ver buitenland - de spelers mogen daarvoor van wel zo'n beetje het mooiste honkbalstadion van Nederland gebruikmaken, het complex aan de Nieuwe Molenaarslaan in Hoofddorp, de thuisbasis van Hoofddorp Pioniers (aldus de officiële EK-site). Daar speelt het Team Kingdom of the Netherlands op vrijdag 9 september vanaf 19 uur haar eerste wedstrijd, tegenstander is Groot Brittannië. Het toernooi is dan al officieel gestart, want om 11 uur spelen Duitsland en Zweden tegen elkaar op veld 1. Dertig minuten later, vanaf 11.30 uur, nemen de teams van Rusland en Tsjechië de honkbalknuppels tegen elkaar op op veld 2. Er is ook nog een veld 3. Dat ligt in Nieuw-Vennep en dat is het hoofdveld van Vennep Flyers aan de Oosterdreef. Hier start om 14.30 uur de wedstrijd Frankrijk tegen Kroatië.

"Ook tophonkbal", aldus voorzitter Robin Riemslag. Namens 'zijn' Vennep Flyers laat hij weten maar wat trots te zijn dat de club begin dit jaar door de bond werd benaderd om een rol te spelen tijdens het EK. "Natuurlijk ben je even verrast. Maar meteen staan er mensen op, wordt er een EK-commissie gevormd en worden er plannen gemaakt. Zonder ook maar één persoon tekort te willen doen - Rob Stok heeft daar een heel belangrijke rol in gespeeld. Maar ook de bond zelf en de gemeente hebben ervoor gezorgd dat ons complex EK-waardig is. Een scorebord, een geluidsinstallatie, het is er allemaal gekomen. En dan zeg je nu, begin september: fantastisch toch dat honkballiefhebbers hier vijf dagen achter elkaar gratis (hij benadrukt dat nog even: gratis!) van tophonkbal kunnen genieten. Het zijn wel landen uit de top twaalf die hier negen innings komen honkballen."

Vennep Flyers wil het echter niet bij honkbal kijken laten. De club met zo'n 200 leden probeert elke dag, van vrijdag t/m dinsdag, iets extra's te brengen. Zo is er op vrijdag autowassen en Rad van Fortuin, zaterdag is MeerRadio aanwezig en zijn er diverse honkbalspelletjes. Dinsdag zijn er opnieuw honkbalspelletjes.

"We proberen elke speeldag in Nieuw-Vennep iets te organiseren en uiteraard is in het clubhuis ook te merken dat er een EK gespeeld wordt. De catering wordt prima verzorgd en er zijn onder andere hamburgers en hotdogs." In totaal gaat het bij de Nieuw-Vennepse vereniging om 5 wedstrijden, van vrijdag 9 t/m dinsdag 13 september, elke dag vanaf 14.30 uur. Te gast zijn Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Kroatië, Groot-Brittannië, Zweden en Griekenland. De finale staat gepland voor zondag de 18e, vanaf 17 uur, in Hoofddorp.

Zie tevens www.vennep-flyers.com en www.ekhonkbal2016.nl.