• Jos van Rooijen

Enzeli de Ruiter en Damian Adjodhia samen naar WK karate

HOOFDDORP Ze hebben beiden al, met succes, deelgenomen aan heel wat (inter)nationale toernooien. Maar het echte doel voor de karateka's Enzeli de Ruiter (18) en Damian Adjodhia (17) is deelname aan de Olympische Spelen in 2020 of 2024. Op weg daar naar toe, gaan ze eind deze maand naar het WK in Santa Cruz op Tenerife. Hun doel: terugkomen met een medaille.

Dat Haarlemmermeer een grote groep sporttalenten huisvest, wordt elk jaar weer duidelijk tijdens de verkiezing van Sporttopper van het Jaar. Maar ook in de schaduw van deze uitverkiezing kun je een succesvolle sporter zijn, regelmatig een medaille winnen tijdens een (inter)nationaal toernooi en naar je 'clubhuis' in Haarlem gaan. Zoals Enzeli de Ruiter uit Nieuw-Vennep en Damian Adjodhia uit Hoofddorp. Eerstgenoemde doet VWO en mag dit schooljaar examen doen, Damian volgt zijn lessen via het Nova. Beiden hebben tijdens diverse toernooien voldoende punten verzameld om deel te mogen nemen aan het WK. Ze zijn daar best trots op en vinden het mede daarom hoog tijd dat karate de positieve publiciteit krijgt die de sport verdient. Tijd voor een tegenstoot dus, want karate moet voor eens en altijd verlost worden van dat negatieve imago dat veroorzaakt is door Kung Fu films.

"Ons karate is gewoon een fantastische sport", vinden ze beiden. "Goed voor je lichaam en voor je geest," aldus Enzeli (tot 68 kilo) die zo'n tien jaar geleden karate (een vechtkunst met de lege hand met stoten en trappen naar het lichaam) leerde kennen. Op advies van zijn vader om weerbaarder te worden. Het bleek een gouden greep, want zijn zelfvertrouwen nam toe. Pesters kregen steeds minder vat op hem, totdat het pesten helemaal stopte. En nu voelt hij zich uitstekend.

Damian (tot 55 kilo) zocht en vond enkele jaren geleden in karate een voor hem uitstekende manier om met zijn energie om te gaan. Bij toeval overigens, via een flyer. Hij is er nog steeds blij mee. Oké, hij moet er, net als Enzeli, wel heel veel voor doen en er wellicht nog veel meer voor laten. Niet roken en niet drinken bijvoorbeeld. Opletten wat je eet. Vaak nee zeggen tegen feestjes wat vrienden gelukkig wel begrijpen. Het niet te laat maken. Een goed evenwicht zoeken tussen school, trainen, rusten en reizen naar een (inter)nationaal toernooi. Maar nogmaals - hij heeft het er graag voor over, want de sport heeft hem, en Enzeli, ook veel gebracht. En dan doelt hij vooral op sportieve hoogtepunten zoals het bereiken van een podiumplaats.

Wat beiden in dat kader wel jammer vinden, is het gebrek aan landelijke publiciteit. Terwijl er genoeg Nederlanders zijn die prima presteren en karate internationaal miljoenen deelnemers kent. Dat laat zo'n WK prima zien, want over de diverse categorieën zijn nu al ruim 1.100 deelnemers ingeschreven. Daar staan nu ook de namen van Enzeli en Damian en de andere Nederlandse selectieleden bij. Enzeli en Damian trainen in Haarlem bij KenamjuKarate (onderdeel van Kenamju Haarlem) die ook lessen verzorgt in Hoofddorp en Zwanenburg (met gratis proefles).

Zie www.karatekenamju.nl.