• Kees Dobbe

Esmee Visser: 'Seizoen kan nu al niet meer stuk'

HOOFDDORP Esmee Visser is dé schaatsrevelatie van dit seizoen. Uitgerekend in een olympisch jaar stijgt ze enorm boven zichzelf uit. Afgelopen weekend werd de 21-jarige Beinsdorpse Europees kampioene op de 3km in het Russische Kolomna. Maandag sprak ze bij MeerSport op MeerRadio over haar gouden race.

Heel weinig mensen hadden voorafgaand aan dit seizoen rekening gehouden met de kleine spring in de wei uit een klein dorpje aan de ringvaart. Esmee schaatste hard en wist elk jaar haar persoonlijk record te verbeteren. Maar aan het begin van het seizoen wist ze zelf niet eens wanneer de Olympische Spelen op het programma stonden. Het zegt genoeg over het succesverhaal.

Want dat kan je wel zo stellen. Twee weken geleden verraste ze vriend en vijand door zich op de 5000 meter als tweede te kwalificeren voor de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Ze piekte op het juiste moment en maakte het onmogelijke waar.

LANGE ADEM Een week later flikte Esmee het opnieuw door sneller te rijden dan ze zelf had durven dromen. Op de EK afstanden reed ze afgelopen zaterdag met een tijd van 4.05,31 naar het goud. Uitgerekend op een afstand die haar helemaal niet zo goed ligt. Ze is namelijk iemand die het moet hebben van de lange adem en mist nog iets te veel basissnelheid om het de internationale concurrenten echt lastig te maken. Althans, dat waren haar eigen woorden afgelopen week.

"Op de EK afstanden heb ik mezelf misschien nog meer verbaasd dan toen ik mij plaatste voor de Olympische Spelen. Ik had dit gewoon echt niet verwacht en ik zag het zeker niet aankomen", vertelt Esmee bij MeerSport. "Ik was vooral heel erg benieuwd hoe ik het Olympisch Kwalificatie Toernooi had verwerkt en hoe ik ervoor stond. Ik dacht bij mezelf: hoe voel ik me nou eigenlijk? Ik was euforisch, maar ook moe door alles wat op me af was gekomen. Maar je zit natuurlijk ook in de flow, dus dat maakte het interessant. Als ik niet goed had gereden, dan had ik ook geweten waar het aan lag. Dan had ik vrede mee gehad."

TINTELINGEN Maar Esmee bleek helemaal niet moe en eindigde voor Carlijn Achtereekte en Natalia Voronina op de hoogste trede in Rusland. "Ik had van tevoren echt verwacht dat ik achtste of negende zou worden. Voorafgaand aan de EK afstanden had ik me nog nooit internationaal laten zien op de 3000 meter. Op de 5000 meter, mijn favoriete afstand, in het Noorse Stavanger kon ik een beetje zien waar ik hoor in het veld. Daarom had ik mezelf niet op het podium verwacht."

Na haar race moest de Beinsdorpe nog zeven ritten afwachten. Het werden hele lange minuten met enorm veel spanning. "Als ik terugdenk aan dat momenten toen zei ik tegen Yvonne van Gennip (drievoudig olympisch kampioene): wat gebeurt hier. Ik stond er echt perplex van. Er gingen tintelingen door mijn hele lichaam heen. Een hele aparte ervaring."

MEDAILLEKANDIDAAT Esmee heeft nu nog een kleine maand om zich voor te bereiden op haar olympische race op 16 februari om 12.00 uur (Nederlandse tijd). De schaatskenners zijn erover uit dat als een Nederlander naar de Spelen gaat, dat de kans op een medaille altijd reëel is. "Dat heb ik ook altijd gezegd over anderen, dus nu ik er zelf sta, ga ik die woorden niet terugtrekken. Ik ga gewoon zo hard mogelijk schaatsen en ik zie wel. Mijn seizoen kan al niet meer stuk, dus als ik geen medaille haal en achtste word, dan kan ik er ook prima mee leven.

MeerSport is iedere maandagavond van 20 uur tot 21 uur te beluisteren op MeerRadio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via MeerRadio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.