• MeerSport

Fleur Schouten denkt maar aan één ding: Tokyo 2020

HOOFDDORP 24 juli 2020 staat nu al omcirkeld in de agenda van paralympisch atletieker Fleur Schouten. Dan starten de Paralympische Spelen in het Japanse Tokyo, waar zij wil schitteren. MeerSport-mannen Bas Scharwachter en Rick Middel vroegen Fleur het hemd van het lijf over haar start in de sport, de weg naar Tokyo en haar 'blade'.

Fleur (15) is geboren met een onvolledig ontwikkeld rechteronderbeen, met op eenjarige leeftijd een amputatie tot gevolg. Als klein meisje leerde zij lopen met een prothese. "Ik was altijd aan het rennen, door het huis en buiten. Om die reden heeft mijn prothesemaker, toen ik op mijn tiende een blade kon laten aanpassen, mij naar de atletiekbaan gebracht. We zijn gaan passen en meten met mijn blade en zo kon ik ook op de atletiekbaan rennen. Dat voelde voor mij als een hele vrijheid", vertelt Fleur.

"Ik doe nu al vijf jaar aan Paralympisch atletiek, met name verspringen en de 100 meter sprint. Eerst moest ik leren rennen op mijn blade, dat is heel anders dan een dagelijkse prothese. Het is een soort springveer, daar kan je niet in een keer op wegrennen. Na twee jaar ben ik naar een Paralympisch talentendag geweest en daar ben ik gescout."

Dit houdt voor Fleur in dat zij niet alleen bij AV De Spartaan in Lisse traint, maar ook bij topsportcentrum Papendal haar talent verder ontwikkelt. En daar lopen niet de minste sporters rond. "Dafne Schippers en Churandy Martina trainen daar ook", zegt Fleur. "Eerst is het best bijzonder als je hun rond ziet lopen op Papendal. Maar wanneer je er een paar jaar traint went dat ook wel. Af en toe zeg ik zo ook gedag, dat is leuk."

TOKYO 2020 Net als Schippers en Martina heeft ook Fleur een Olympische droom. Een Paralympische in haar geval. Bas merkte op dat Fleur's berichten op social media allemaal vergezeld worden door de hashtag 'roadtotokyo'. Waarom? "Omdat ik heel graag de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020 wil halen. Ik wil Paralympisch goud halen met verspringen. In 2012 ben ik naar de Paralympische Spelen in Londen geweest en heb daar atletiekwedstrijden gezien. Vanaf dat moment dacht ik: daar wil ook staan", zegt Fleur ambitieus.

Fleur weet ook precies hoe zij naar de Spelen van 2020 toe gaat werken. "Ik moet aan zoveel mogelijk wedstrijden deelnemen om ervaring op te doen. Ik ga mee met mijn team en zorg dat ik wedstrijden en toernooien, bijvoorbeeld EK's, in de internationale top kan meedraaien."

TALENTBOEK Nu Fleur steeds meer trips naar het buitenland maakt voor haar wedstrijden, zoekt zij sponsoren om haar reisjes mogelijk te maken. "Vorig jaar deed ik mee aan een wedstrijd in Berlijn. Het geld dat daarvoor nodig was heb ik opgehaald door het posten van mijn crowdfunding op sociale media. Vrienden en familieleden, maar ook vrienden van vrienden, doneerden waardoor ik naar Berlijn kon en daar uiteindelijk derde werd."

Fleur zamelt nu geld in via het platform Talentboek, waar sporters donaties ophalen die hen helpen bij het bereiken van sportieve doelen. In juni wil zij met hulp van de verzamelde centen deelnemen aan de prestigieuze IPC Athletics Grand Prix in Zwitserland. Bas en Rick boden Fleur de kans een kleine oproep te doen. "Als je mij wil helpen om naar het Zwitserse Notwill te gaan en meer internationale wedstrijden te kunnen doen, dan zou ik dat heel leuk vinden. Dat kan via www.talentboek.nl en door te zoeken op mijn naam."