Goud en tweemaal zilver voor AVH-atleten

HOOFDDORP Omnisport in Apeldoorn was zaterdag 20 en zondag 21 februari voor de achtste keer het strijdtoneel voor de Nederlandse Kampioenschappen Indooratletiek voor Junioren A en B. De afvaardiging van Atletiek Vereniging Haarlemmermeer (AVH) was goed voor één gouden en twee zilveren medailles.

Op de 60 meter was Bowien Jansen bij de junioren A meisjes een van de favorieten. In de serie liep zij een tijd van 7.75 seconden. In de halve finale ging het een fractie sneller met 7.73 seconden, goed voor een finaleplaats. Het is echter een lange dag met pas om 19.30 uur de finale. De scherpte lijkt dan ook wat weggevloeid en Jansen finisht op een vijfde plaats met 7.73 seconden.

Op zaterdag zijn er verder veel kwalificaties voor de finaledag op de zondag. Medaille kanshebber Merel van der Marel loopt met groot gemak de kwalificatie en plaatst zich eenvoudig voor de finale. Ivar Moinat heeft meer moeite, maar wint zijn serie op de 400 meter in een tijd van 49.19 seconden.

Meerkampster Marjolein Bolten heeft een aantal goede hoogsprongen, maar kan ondanks een 1.67 meter, net niet strijden om de medailles. Het aantal foutsprongen geeft de doorslag, Bolten wordt nipt vierde. Vlak na het hoogspringen volgt voor haar het hinkstap-springen. Bij de tweede poging zakt Marjolein door haar afzetbeen en maakt een ongelukkige val. Na een korte blessure behandeling springt ze nog enigszins met de schrik in haar lijf naar 10.25 meter.

DAG VAN DE WAARHEID In de vroege zondagochtend sprint hordeloper Noah Verboom na een zeer snelle start een tijd van 8.96 seconden. Hij scherpt hiermee zijn eigen clubrecord aan. Bowien Jansen verrast in de series op de 200 meter met een tijd van 24.98 seconden. Een ruime verbetering van het clubrecord. Ook Timo Brandehof laat een snelle ronde zien met een persoonlijk record van 22.98 seconden. Hij grijpt echter net naast een finaleplaats.

Er volgen een aantal spannende finales. Ivar Moinat is toch wel de grote favoriet om goud te halen in de finale 400 meter. Maar de vraag hoe zijn vorm is na een lichte blessure aan de enkel in de voorbereiding naar dit kampioenschap. Het is een gevecht dat op het laatste stuk wordt beslist in het nadeel van Moinat. Het wordt voor Ivar Moinat een zure zilveren plak.

Merel van der Marel is door een verkoudheid ook niet helemaal in de juiste vorm. Toch weet de atlete in een lange sprint haar directe concurrente Jasmijn Bakker voor te blijven op de 1500 meter. Ze wint in een tijd van 4.40.93 minuten en pakt zo haar tweede titel op rij.

Ook Bowien Jansen zou graag nog een gouden medaille willen toevoegen aan haar palmares. Startend vanuit baan 6 zal een snelle start een voordeel geven om de 5 concurrenten voor te blijven. Dat lukt niet helemaal. Ze komt op het laatste stuk net wat tekort om het kampioenschap op de 200 meter te winnen. Maar is tevreden met mooie tijd van 24.83 seconden en haar zilveren medaille.