Goud voor Merel van der Marel

HOOFDDORP Een top weekend bij NK junioren atletiek voor AVH-atleten op de accommodatie van av Sprint in Breda. Goud was er voor Merel van der Marel op de 1500 meter. Zilver voor Bowien Jansen, en twee keer voor Ivar Moinat.

De hoofdrollen waren er voor Bowien Jansen en Ivar Moinat die beiden dit weekend twee onderdelen lopen. Voor Ivar Moinat start het weekend op vrijdagavond met series 800 meter. Makkelijk plaatst hij zich voor de finale.

Op de zaterdag zijn er veel deelnemers op vooral de sprintnummers. Bowien Jansen komt makkelijk door series en halve finale op de 100 meter. In de finale heeft de Hoofddorpse haar zinnen gezet op een medaille. Ze heeft echter zware concurrentie van haar teamgenoten uit de Nederlandse estafetteploeg. Bij de start laat Jansen iets liggen maar het vervolg mag er zijn. Met een goede inhaalrace verrast ze met een tweede plaats met één honderdsten voorsprong op nummer 3.

Een wat onbekend terrein is de 800 meter finale voor Ivar Moinat als specialist op de 400 meter. Favoriet Ryan Clarke neemt bij de start het initiatief om er snelle wedstrijd van te maken. Het loopveld wordt direct flink uit elkaar getrokken. Met nog 300 meter te gaan versnelt Moinat om de grote voorsprong van de koploper te overbruggen. De AVH-atleet loopt flink in maar de 800 meter lijkt 10 meter te kort. Met een uitstekende tijd van 1.52.75 minuten pakt hij een zilveren plak.

Op zondag is favoriete Merel van der Marel bij de junioren B vrij makkelijk door de series op de 1500 meter gerold. De finale lijkt niet veel anders te worden. Maar halverwege de race is er een struikelpartij van Van der Marel. Gelukkig niet ernstig en kan ze snel opstaan om de race te vervolgen. In de laatste 2 rondes gaat het tempo omhoog en kan zij haar lange benen laten rollen. Met nog 300 meter te gaan wordt het een lange sprint. Geen van de meisjes kan haar tempo volgen en Van der Marel wint onbedreigd de gouden plak.

Bryan van Ingen is bij het kogelslingeren niet een van de favorieten met zijn persoonlijk record van 43 meter. Maar opmerkelijk is wel dat Van Ingen slechts 4 centimeter van het brons afblijft. Met een puike worp vermorzelt hij zijn eigen clubrecord bij de junioren A met maar liefst een afstand van 53.07 meter.

Ook is er een clubrecord voor meerkampster Marjolein Bolten die in de series 100 meter horden een prima tijd van 14.91 seconden realiseert. Bij het hoogspringen springt ze nipt af op een hoogte van 1.65 meter.

In de middag de finales op de 400 meter met Ivar Moinat. Al wat vermoeid maar met een goede focus om een medaille te bemachtigen gaat hij uit de startblokken. Favoriet Jochem Dobber, die een nieuw Nederlands junioren record loopt, is niet te achterhalen. Maar met een gedoseerde loop heeft Moinat een zilveren plak in bereik. De laatste 100 meter is heel sterk en komt tot zijn beste seizoentijd van 48.19 seconden.

Bowien Jansen loopt ook op de 200 meter. Ze heeft in de halve finale al veel gegeven om de limiet voor de wereldkampioenschappen te halen. De windkracht is de spelbreker om tot een snelle tijd te komen. In de finale geeft Jansen alles met een snelle eerste honderd meter. De laatste meters wordt zij echter terug gewezen naar een tweede plaats met 24.19 seconden. Dat is ruim twee tiende van een seconde van de limiet. Toch is zij super tevreden met haar tweede zilveren plak.