Goud voor Merel van der Marel, zilver voor Ivar Moinat op NK atletiek

HOOFDDORP Negen atleten van Atletiekvereniging Haarlemmermeer (AVH) hebben zich op het NK indoor voor junioren A en B van hun beste kant laten zien met een aantal prachtige prestaties. Hoogtepunt daarin was de gouden plak voor Merel van der Marel op de 1500 meter. Ivar Moinat wist zilver te pakken op de 400 meter.

Op de 60 meter sprint juniore B is Bowien Jansen al ver voor het NK op stoom. In haar eerste wedstrijd van vier weken eerder laat zij een tijd van 7.97 seconden noteren. Met deze tijd staat ze hoog op de Nederlandse ranglijst. Na een serietijd op dit kampioenschap van 8.13 seconden, loopt ze in de halve finale naar een tijd van 8.03 seconden en plaatst zich voor de finale. Al wat vermoeid door wat ziekte sprint zij toch naar een vijfde plaats met een tijd van 8.10 seconden. Bij de jongens komt Rutger Postma het verst door in de halve finale op de 60 meter naar 7.29 seconden te sprinten.

Voor Nederlands kampioen Ivar Moinat bij de junioren B in 2014 is er nu een andere strijd. In de oudere categorie, junioren A, is er nog zwaardere concurrentie. In de serie 400 meter loopt Ivar Moinat naar een persoonlijk record van 48.94 seconden. De tweede tijd van de dag.

Sten Stoltenborg is net herstelt van een hamstringblessure maar voelt zich sterk genoeg om de 3000 meter te lopen. In een mooi ritme draait hij gemakkelijk zijn rondes. Hij schuift nog wat naar voren en finisht op een goede zevende plaats. Zijn tijd van 9.02.95 minuten is een ruime verbetering van zijn eigen clubrecord indoor.

Het verspringen is het enige technische nummer waar een AVH-atleet van start gaat. Junior A Daniel Treep springt in de eerste ronde naar 6.06 meter. Meteen een verbetering van het clubrecord bij de junioren, maar nog veel te weinig om de finale ronde te halen. In de tweede poging verschijnt er een 6.16 meter op het uitslagenbord. Met een wat snellere aanloop springt Treep in de derde poging naar een prima 6.37 meter en dat betekent bij de eerste 8 springers voor de finale ronde. In de vijfde poging kwam het hoogtepunt, want met 6.53 meter is dit een uitstekende sprong. Wederom een clubrecord en een uitstekende vijfde plaats op dit kampioenschap.

ZONDAG De volgende dag, zondag, zijn de grote finales waaronder de 1500 meter voor junioren B. Merel van der Marel gaat deze dag voor goud. Maar er staat ook de limiet voor het EYOF in Georgie deze zomer op het programma. Een tijd van 4.37 minuten is daarvoor nodig. Samen met Jasmijn Bakker gaan ze in teamverband proberen deze limiet te halen. Kop over kop lopend halen de twee atleten het beste uit zichzelf. De tussentijden zijn goed en bij het uitgaan van de laatste bocht sprint Van der Marel naar het goud. Met een prachttijd van 4.32.64 minuten is deze tijd ook goed voor een 4de plaats aller tijden voor meisjes junioren B. Een geweldig kampioenschap en de limiet voor de Zwaanhoekse.

Net zo spannend of misschien nog wel spannender is het kampioenschap voor de junioren A jongens op de 400 meter. Grote favoriet is Tony van Diepen, maar ook Hoofddorper en eerste jaar junior A Ivar Moinat, gaat voor goud. Met nog heel wat sterke andere jongens wordt het een ware clash. De vraag is wie als eerste doorkomt na 1 ronde van 200 meter. Veelal is dit de latere winnaar. Een snelle start vanuit baan 6 geeft Moinat kans om als eerste door te komen, maar hij ziet echter van Diepen in de tweede bocht vanuit baan 5 langs zich gaan. De Hoofddorper moet alle zeilen bij zetten om aan te sluiten. Het lijkt een onbegonnen opdracht. Het gaat zeer snel in deze spetterende finale waar van Diepen naar een Nederlands record gaat met een tijd van 47.78 seconden. Ook Ivar Moinat is bijzonder snel met een tijd van 48.72 seconden. Het levert hem een zilveren plak op, en net als Merel van der Marel een vierde plaats aller tijden.

Misschien zit er voor Ivar Moinet nog meer in het vat, aangezien Tony van Diepen de limiet loopt voor het Europees jeugd kampioenschap. En dat opent de weg voor de Hoofddorpse atleet om met een estafetteploeg voor 4x400 meter deze zomer naar Zweden af te reizen.