Griekspoor wil hoge ogen gooien op ABN Amro World Tennis Tournament

HOOFDDORP MeerSport-mannen Bas Scharwachter en Rick Middel spraken deze week met Tallon Griekspoor. De tennisser beleefde een uitstekend 2016 en is vastberaden ook dit jaar grote stappen te maken.

De 20-jarige Tallon begon het afgelopen jaar als nummer 598 op de ATP-wereldranglijst en heeft de indrukwekkende sprong gemaakt naar plek 315. "Het was een heel goed jaar. In 2017 heb ik al drie toernooien gespeeld en dat ging goed. Die waren in het Turkse Antalya, daar heb ik drie weken gezeten. De eerste en tweede week verloor ik in de halve finale. De derde week haalde ik de finale maar werd ik ziek. De eindstrijd heb ik toch gespeeld, door ziekte kon ik die helaas niet uitspelen. Al met al heb ik prima weken en een goede start van het nieuwe jaar gehad."

De Nieuw-Venneper komt uit een echt tennisnest. Zijn oudere broers Kevin en Scott kunnen ook een aardig balletje slaan. "Voor onze ontwikkeling is dat mooi. Vooral ik heb er veel aan. Zij zijn iets ouders en hebben meer meegemaakt. Ik kan kijken naar wat zij goed doen maar ook naar wat ze fout doen. Het is ideaal voor mij, ik heb twee voorbeelden waar ik veel van kan leren. We trainen en reizen samen, dus dat is alleen maar leuk", zegt Tallon.

Van broederlijke rivaliteit is weinig sprake onder de drie mannen. "Nee, die is er niet echt. Ik ben nog altijd het jongere broertje. Zij gunnen het mij en ik gun het hun." Tallon is als jongste telg van de tennisfamilie wel degene die het hoogst op de ATP-wereldranglijst staat. "Ik ben vijf jaar jonger, maar heb toch evenveel ervaring. Daarmee heb ik toch wel een voorsprong".

INVESTEREN Ondanks dat het Tallon voor de wind gaat, is zijn tenniscarrière nog geen vetpot. "Het totale prijsgeld voor alle deelnemers van een toernooi in Antalya is zo'n 15.000 euro. Met een finaleplek mag je blij zijn als je 1000 euro overhoudt. Het is moeilijk. Je moet de goede toernooien kiezen en goedkope vliegtickets zoeken. Vooral aan het begin is het investeren in je carrière. Pas wanneer je rond plek 200 op de wereldranglijst staat ga je echt geld verdienen en kan je ervan rondkomen. Maar ik ben nog jong en we gaan er alles uithalen."

Daar mag hij aankomend weekend meteen mee beginnen, Tallon neemt dan deel aan kwalificatiewedstrijden van het grootste tennistoernooi van Nederland. "Ik speel het kwalificatietoernooi voor het ABN Amro World Tennis Tournament, daar heb ik een wildcard voor gekregen. Dat is super. Vorig jaar heb ik al mee mogen doen aan de kwalificatie en dat was een mooie ervaring. Dit jaar gaat het weer mooi worden. Ik heb nog geen idee tegen wie ik speel. Dat wordt de avond van te voren pas bekend gemaakt. Ik moet twee rondes spelen om me te kwalificeren voor het hoofdtoernooi."

GRAND SLAMS De stap van het spelen van het ABN Amro World Tennis Tournament naar Grand Slams als Wimbledon lijkt niet enorm. "Dat is ook zeker een doel voor mij. Kwalificaties voor Grand Slams mag je spelen wanneer je rond de 250e plek op de ATP-ranglijst staat. Mijn doel voor dit jaar is dan ook om die kwalificaties te halen en vanaf daar door te bouwen", besluit de ambitieuze Tallon.

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.