• MeerSport

Herstelde Ilse Buren gaat voor goud op Olympische Spelen

HOOFDDORP Een groot, zo niet enorm, judotalent schoof aan in de studio bij MeerSport-mannen Bas Scharwachter en Rick Middel: Ilse Buren. De 17-jarige judoka is terug van een zware blessure en kan niet wachten om haar weg naar de absolute top te hervatten. "Een gouden plak op de Olympische Spelen is het grote doel."

Op zeer jonge leeftijd wist Ilse al dat judo de sport voor haar was. "Mijn nichtje zat vroeger op judo en toen ik vijf was dacht ik: 'dat wil ook wel proberen'. Sindsdien ben ik niet meer gestopt en is judo een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden", zegt Ilse, die precies weet wat ze zo leuk vindt aan judo. "Het gevoel dat je iemand goed beetpakt en door de mat heen kan gooien, dat is toch wel het mooiste aan mijn sport."

Ilse bleek al snel meer talent te hebben voor het 'beetpakken en iemand door de mat heen gooien' dan leeftijdsgenootjes. "Ik mocht bijvoorbeeld sneller door naar groepen met oudere kinderen. Zonder mijn talent was ik nooit zo ver gekomen. Maar het blijft ondanks het talent wel heel hard werken. Ik moet er iedere dag net zo hard voor gaan als ieder ander", zegt Ilse.

Die mentaliteit heeft haar in de nog prille carrière een indrukwekkend palmares opgeleverd. In verschillende leeftijdscategorieën wist Ilse in totaal vijf keer Nederlands kampioen te worden. Ongetwijfeld de meest indrukwekkende uit dat rijtje is de eindzege als 14-jarige (!) in de categorie onder 21 jaar. "Dat was een heel speciaal moment voor mij. Destijds judode ik eigenlijk nog in de categorie onder achttien en deed ik alleen om ervaring op te doen mee aan het NK onder 21. Ik merkte dat ik gewoon goed kon meedraaien en de finale wist ik te winnen van een meisje van twintig", vertelt Ilse.

GEORGIË Toch was dat naar eigen zeggen niet het hoogtepunt tot nu toe. "De zilveren medaille op het European Youth Olympic Festival in Tbilisi in Georgië is zeker mijn mooiste resultaat. Dat was ook het mooiste toernooi dat ik heb gedraaid. Mijn hele familie was mee naar Georgië. Het is echt een judoland en dus gaaf dat het toernooi daar was. De sfeer was onbeschrijfelijk. Het was supergaaf om in een Olympisch dorp te zitten met het Nederlandse team. Alles werd echt geregeld alsof we op de echte Spelen waren, er was zelfs een openingsceremonie met vuurwerk", zegt Ilse.

"Ik voelde me heel goed tijdens het Olympic Festival en dat was ook wel te zien. De eerste partij won ik al na een halve minuut op ippon." Ilse schopte het uiteindelijk tot de finale waarin de Georgische Mzia Beboshvili te sterk bleek. "Zij was Europees kampioen, ik wist al dat het een moeilijke pot zou worden. De wedstrijd verliep voor mij niet helemaal goed, al had ik het gevoel dat er meer te halen viel."

Ondank de teleurstelling van het mislopen van goud is Ilse achteraf ontzettend blij met haar prestatie. "Ik liep toch wel balend de mat af. Maar als je vervolgens alle positieve berichtjes op Facebook ziet en merkt dat iedereen trots op je is, ben ik heel blij met de prestatie.

KRUISBAND Inmiddels is het meer dan een jaar geleden dat Ilse op de mat stond voor een judowedstrijd. Een heftige blessure riep haar stormachtige ontwikkeling een halt toe. "Tijdens een bondstraining heb ik mijn kruisband gescheurd. Ik voelde meteen dat het niet goed zat. Met mijn moeder ben ik naar het ziekenhuis gereden en na een MRI-scan kreeg ik het slechte nieuws te horen. Dan stort je wereld toch wel een beetje in. Ik had het doel Europees kampioen te worden dat jaar. Nu werd het revalideren. Dat was wel pittig. Maar we zijn nu een jaar verder en het voelt goed om terug te zijn."

"Anderhalf jaar voordat ik de blessure opliep heb ik mijn kruisband ook al een keer afgescheurd. Ik ben toen helemaal teruggekomen, dus dat geeft vertrouwen dat het nu ook lukt. Maar het blijft fysiek gezien een zwak punt en ook mentaal is het zwaar om daar overheen te komen. Nu voel ik er helemaal niets meer van. Soms ben ik in trainingen nog wat voorzichtig. Dat zal over een paar weekjes wel weer over zijn en dan zijn we helemaal terug", zegt Ilse vol goede moed.

2024 Als alles volgens plan verloopt schittert Ilse uiteindelijk na de European Youth Olympics over een aantal jaar op de 'echte' Olympische Spelen. "Dat blijft het grote doel. Op de Spelen van 2024, die worden gehouden in Los Angelos of Parijs, wil ik met een gouden plak om mijn nek staan", zegt de ambitieuze Ilse. "Ik zou het wel mooi vinden om op de Spelen van 2020 in Tokio te staan, maar voor een gouden medaille ben ik dan misschien nog wat jong. Tegen die tijd ben twintig jaar oud. Laten we ons maar focussen op 2024."

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.