Honkbalwedstrijden afgelast om velden te sparen

HOOFDDORP De spelers van Hoofddorp Pioniers kunnen binnenkort – figuurlijk – hun borst nat maken. Want doordat de afgelopen dagen de drie wedstrijden tegen L&D Amsterdam zijn afgelast, heeft de KNBSB voor week 24 besloten twee extra wedstrijden in te lassen. Het gevolg is dat Hoofddorp Pioniers (en hun tegenstander) met ingang van donderdag 14 juni maar liefst 8 honkbalwedstrijden in 11 dagen moet spelen. 

Die extra speelavonden zijn vastgesteld voor maandag 18 en dindag 19 juni. Maandag is de uitwedstrijd tegen L&D Amsterdam. Dindag begint, zodra de weersomstandigheden het toelaten, om 19.30 uur de thuiswedstrijd. Daar omheen zijn voor Pioniers de drieluiken gepland tegen Curaçao Neptunus en DSS. Drieluiken staan doorgaans gepland op donderdag, zaterdag en zondag. Voor de derde afgelaste wedstrijd Pioniers – Amsterdam wordt nog een datum gezocht.

Aanleiding tot het aflasten van de eerste wedstrijd tussen Pioniers en Amsterdam is de heftige regenval op donderdag 31 mei. Het hoofdveld in het honkbalstadion in Hoofddorp stond nog net niet helemaal blank, maar er op spelen zou onverantwoord zijn. Voor de spelers en voor het veld. Waarop besloten werd de wedstrijd geen doorgang te laten vinden. De tweede wedstrijd op vrijdagavond ging niet door omdat het veld in Amsterdam onbespeelbaar was.

De derde wedstrijd op zaterdag ging niet door doordat op delen van het veld in Hoofddorp nog plassen lagen. In goed overleg tussen gemeente en ETO werd daarop besloten het veld af te keuren. "Terecht", aldus de voorzitter van Stichting ETO, Wilko Geesink, "want anders trap je zo'n veld helemaal stuk."Vervolgens: "De ondergrond is een kleilaag waardoor het regenwater niet snel wordt afgevoerd. Dat betekent dat je bovenlaag (het gras) lang vochtig en glad blijft en stuk gelopen kan worden. Van zo'n beschadigd veld kun je het hele seizoen last hebben. Los nog van het feit dat de schade herstellen tijdrovend en duur is. Dus is het beter zo'n veld rust te geven. Nadeel is wel dat je te maken krijgt met inhaalwedstrijden."

Zelf verwacht hij dat het veld op zaterdag, de eerste thuiswedstrijd, weer helemaal bruikbaar is. "Er worden nu nog delen van het veld uitgevlakt om plasvorming te voorkomen. Blijft dit weer, dan kan er zaterdag weer gespeeld worden."

Dat is dan vanaf 13 uur tegen HCAW. De uitwedstrijden tegen de huidige nummer 4 zijn op donderdagavond en zondagmiddag in Bussum.