• MeerSport

"Ik heb Cruijff nooit een kopstoot gegeven"

HOOFDDORP Bas Scharwachter en Rick Middel mochten deze week een vriend van de MeerSport-show verwelkomen in de studio. Ajax-scout, voormalig profvoetballer én Hoofddorper Co Meijer kwam langs voor een goed gesprek over onder meer zijn academie en Johan Cruijff.

Co Meijer heeft zijn strepen in het voetbal ruimschoots verdiend. Als prof deelde hij het veld met grootheden als Johan Cruijff, Piet Keizer en Kees Kist. Co kwam uit voor Ajax, Blauw Wit, De Volewijckers en AZ'67. Na zijn profcarrière is hij zeer actief gebleven in het voetbal. Al ruim een decennia lang struint hij voor Ajax de velden in regio Rotterdam af op zoek naar de volgende Wesley Sneijder of Rafael van der Vaart. Daarnaast runt hij ook nog de 'Voetbalacademie Co Meijer' bij S.V. Hoofddorp.

PLEZIER "Prioriteit binnen mijn academie is dat de kinderen het leuk vinden, ze moeten plezier hebben. Dat is het uitgangspunt. Als er talenten bij zitten is het mooi meegenomen. Je moet de kinderen oefenstof aanbieden in relatie tot het niveau van het kind en dat is wat ik doe. Bij mijn academie is iedereen welkom", vertelt Co.

Co ontwikkelt niet alleen talentjes, maar gaat ook actief op zoek naar veelbelovende voetballers om die vervolgens onder te brengen bij Ajax. "Ik ben wekelijks aanwezig bij de clubs. Dat doe ik tegenwoordig met Louis Beukman, voormalig scheidsrechter in het betaald voetbal. We hebben veel ervaring. Maar ook een goed netwerk is van belang", zegt de zeventig jaar oude scout.

"Ik kijk persoonlijk naar spelers waarvan ik denk dat ze potentie hebben om contractspeler bij Ajax te worden. Daarnaast kijk ik ook of een speler voor de club commerciële waarde kan hebben, of zo'n jongen uiteindelijk geld op kan leveren."

Co heeft op dit moment in de jeugdelftallen van Ajax een jongen rondlopen die uit zijn koker komt. "Eén van de spelers die ik heb gescout en in de jeugd van Ajax speelt is Malik Trustfull, het neefje van oud-Ajax-speler Orlando Trustfull. Hij speelde bij FC VVC uit Nieuw-Vennep."

KOPSTOOT Bas en Rick waren voorafgaand aan de uitzending nog op een opmerkelijk verhaal gestuit met Co in de hoofdrol. Hij zou in 1973 aan Johan Cruijff  een kopstoot hebben uitgedeeld. "Nee, dat is een beetje uitvergroot. Het was een klein incident in De Meer, het oude stadion van Ajax, waarbij we in een duel tegen elkaar opliepen. Maar van opzet was nooit enige sprake", ontkracht hij het voorval.

Co lijkt zijn werk als scout voorlopig nog niet neer te leggen. "Ajax zal altijd talenten leveren en het is mooi dat ik daaraan kan bijdragen. Dat hoort bij de cultuur van de club. Wie wil er nou niet bij Ajax spelen."

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.