Ilse Buren tweede op Europacup in Berlijn

NIEUW-VENNEP Ilse Buren, judoka van Judo Yushi, wist afgelopen weekend de tweede plaats te veroveren op de Europacupwedstrijd tot 18 jaar in Berlijn. De Vennepse heeft daarmee een internationaal titeltoernooi zeker gesteld.

Ilse Buren werd drie weken geleden al vijfde op de Europacup van Teplice in Tsjechië, op zich al een knappe prestatie op haar eerste Europacup na een jaar geen internationale wedstrijden te hebben gedaan als gevolg van een blessure. Ditmaal overtrof Buren dat resultaat door tweede te worden op de European Cadet Cup in Berlijn in de klasse tot 52 kg.

De Vennepse judoka won na een eerste vrije ronde, de tweede ronde vrij snel van Henkel uit Duitsland met houdgreep.

In de derde ronde bleek Seferi, eveneens uit Duitsland, een taaie tegenstandster. Buren scoorde bijna twee keer en kon na haar tweede aanval vervolgen met een houdgreep, waarmee ze de wedstrijd won. In de kwartfinale stond zij tegen de fysiek sterke Ziegler, die tevens Duits kampioen was. Buren ontregelde haar tegenstandster volledig. Ziegler kon de oplossing niet meer bedenken, waardoor zij eerst met een beenworp (sasae-tsuri-komi-ashi) kon scoren en het vervolgens kon afmaken met een armklem. In de halve finale stond de Vennepse tegenover Karchayeva uit Kazachstan. De Kazachstaanse heeft een groot palmares met Europacup- en Aziatische Cup medailles en twee derde plaatsen op de Aziatische kampioenschappen. Buren kon ook in deze wedstrijd het initiatief nemen en won met vol punt door een heupworp (harai-goshi).

In de finale stond Ilse Buren tegenover de Japanse Tomizawa. Zij moest de finale voortijdig afbreken om haar knie te beschermen, die weer ging opspelen. Daardoor eindigde Buren op een knappe tweede plaats en is ze inmiddels zeker van een internationaal titeltoernooi (EK, WK of EYOF).

Eind van de maand zal de judoka afreizen naar de laatste Europacupwedstrijd in Coimbra in Portugal om nog extra rankingpunten te verzamelen voor de wereldranglijst en extra ritme op te doen. Ook Judo Yushi judoka's Britt Koolmoes en Kevin Koehof waren door de Judo Bond Nederland geselecteerd voor de Europacup van Berlijn, maar kwamen niet in de buurt van het podium.