• MeerSport

'Imani is een uitzonderlijk zwemtalent'

MeerSport Spotlight: Imani de Jong

Cees van Dam

HOOFDDORP Het Sportcomplex Koning Willem-Alexander was van 4 november tot en met 8 november het strijdtoneel voor de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK) korte baan zwemmen. Naast toppers als Ranomi Kromowidjojo en Marrit Steenbergen dook ook de Hoofddorpse Imani de Jong (14) van de startblokken. En dat deed ze zeer verdienstelijk.

Imani, te gast in het programma MeerSport bij presentatoren Rick Middel en Bas Scharwachter, veroverde op de 200 meter wisselslag een zilveren medaille met een tijd van 2.19,94 minuten. Haar prestatie is des te indrukwekkender aangezien zij het met haar veertien jaar oud opnam tegen volwassen vrouwen. "Er deden zwemsters mee die een stuk ouder waren. In de finale was ik zelfs de jongste", zegt het grote zwemtalent.

VERGELIJKEN Dat Imani mogelijk een grote toekomst tegemoet gaat in het zwemmen bevestigt haar oud-trainer Sjaak Kagchelland. In gesprek met Rick Middel tijdens het ONK noemt hij Imani "een uitzonderlijk talent". Kagchelland ziet een echte topsporter in Imani. "Haar wilskracht is heel groot en daarbij heeft ze een goede leerhouding. Het maakt eigenlijk niet uit wie haar coacht. Talenten kan je alleen maar begeleiden, talenten kan je niet maken", aldus de trainer.

Mag de vergelijking met zwemsters als Ranomi Kromowidjojo en Sharon van Rouwendaal na dergelijke prestaties dan al worden getrokken? "Ja, dat mag zeker. Imani heeft onlangs de 1500 meter vrije slag gezwommen en zwom die sneller dan Sharon van Rouwendaal toen zij veertien jaar oud was", zegt Kagchelland.

GROTE ZUS Imani is niet het enige zwemtalent afkomstig uit de familie De Jong. Haar 16-jarige zus Kaylee pakte de eerste plaats op de 1500 meter vrije slag met een tijd van 17.18,37 minuten. Rick en Bas belden Kaylee, die een korte break nam tijdens haar training, om ook haar prestaties door te nemen.

Rick merkte op Kaylee in het SKWA lang de longen uit haar lijf heeft gezwommen. "Voor mijn gevoel duurde het korter dan zeventien minuten. Je moet de wedstrijd van te voren goed plannen. 1500 meter vol gas gaan kan niet. Ik wilde hard openen en daarna rondjes van 35 seconden zwemmen. Voor de 1500 meter vrije slag is dat best snel en gelukkig heb ik het volgehouden", aldus een trotste Kaylee.

De prachtige prestaties lijken de mannen van MeerSport reden genoeg voor een feestje. Door het drukke schema van beide toptalenten is het daar nog niet van gekomen. Maar als het aan de moeder van Imani en Kaylee, ook aanwezig in de studio, ligt, vindt er zeker nog een kleine huldiging plaats in huize De Jong.

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.